Magyar menstruációs body segíthet a fájdalommal szemben

2020. január 26.
Ma már tudom, hogy egy gyógyszer nem lesz elég. Kettesével tömöm magamba a fájdalomcsillapítókat, és összeszorított fogakkal gyakorlatilag csak a túlélésre játszom. Nem panaszkodni szeretnék, hiszen tudom jól, hogy korántsem vagyok egyedül. Adatok szerint világszerte a nők 20 százaléka él át olyan erős menstruációs görcsöket minden hónapban, hogy az még a napi tevékenységük végzésében is akadályozza őket. A szenvedésünknek azonban, a nem is olyan távoli jövőben, két magyar lány vethet majd véget.

A fájdalom az életem része

Bár nem vagyok megrögzött gyógyszerellenes hippi, de amíg nem végszükséglet, addig inkább mellőzöm a pirulákat. Meleg teákkal átvészelem a megfázást, ha pedig hirtelen belázasodom, a paplan alá bekuckózva kiizzadom magamból a vírusokat. Egyetlen egy gyógyszer van, amiről még ha fizetnének se tudnék lemondani, ez pedig a fájdalomcsillapító. Azok a közé a „szerencsések” közé tartozom ugyanis, akiknek a menstruációja irgalmatlanul erős fájdalommal jár. Hiába sportolok, hiába étkezem egészségesen, hiába próbálom felkészíteni a megelőző napokban a szervezetem a megfelelő vitaminokkal, a fájdalom több mint 15 éve stabilan az életem része.

Ennyi idő után tehát valamilyen szinten hozzászoktam. Az arcomra erőltetek egy nem túl őszinte mosolyt, nagy levegőt veszek, és megpróbálok ezeken a napokon is hasznos emberként funkcionálni. Mindez azonban nem működne fájdalomcsillapítás nélkül. Az első 2-3 napban olyan erősek a görcseim, hogy nagyjából 4 óránként (van amikor gyakrabban) a gyógyszeres doboz után nyúlok. És mivel tudom jól, hogy egy pirula az ég világon semmit nem használ már, rögtön kettesével dobálom be őket. Egy menstruáció alatt egy doboz (20 szem) ibuprofen hatóanyagú fájdalomcsillapítót biztosan elfogyasztok.

Igen, tisztában vagyok vele, hogy ez nagyon sok, hogy nem egészséges, és hogy valószínűleg azért kell időről időre növelnem az adagomat, mert a szervezetem hozzászokott már a gyógyszerhez. De akkor mégis mi a megoldás? A menstruációs fájdalom nem egy női hiszti, és nem is egy 21. századi modern nyavaja. Valószínűleg az idők kezdete óta része a nők életének, a tudomány mindezidáig még sem gondolta úgy, hogy a nők konstans fájdalmával kezdeni kellene valamit…

Na jó, pontosítanom kell. Nagyon úgy néz ki ugyanis, hogy a nem is olyan távoli jövőben két magyar lány innovációja fogja majd fenekestül felforgatni a menstruáló nők életét.

A magyar fejlesztésű menstruációs body

Kormos Anna Zsófia divattervező (korábbi interjúnkat Annával ITT olvashatod) és Pelczer Dóra művészeti menedzser egy olyan innovatív orvostechnológiai eszközön dolgozik, ami csökkenteni tudja majd a menstruáció során fellépő fájdalmakat. Ez az eszköz pedig valójában nem más, mint egy ruha, jelen esetben egy divatos body, aminek textiljébe két fájdalomcsökkentő technológiát építenek be.

„A ruhában két létező és bizonyítottan fájdalomcsökkentő technológiát ötvözünk. Az egyik a hő-, a másik pedig az úgynevezett TENS-technológia. A ruha tehát melegíteni fogja a viselője hasát, miközben apró mikrorezgéseket ad le a fájdalmas pontokon. A ruha vezérlője össze lesz kötve egy mobil applikációval, a felhasználó azon keresztül tudja majd beállítani a számára megfelelő erősséget. Ez a vezérlőegység pedig természetesen kivehető, tehát a ruha mosható, vasalható lesz” – magyarázza kérdésünkre Pelczer Dóra, és azt is hozzá teszi, hogy bár külön-külön mindkét technológia közismert, tudomásuk szerint jelenleg nincs olyan eszköz, vagy akár ruhadarab, amiben a kettő ötvözetét használnák. A body tehát már önmagában is egy rendkívül innovatív ötlet, ám nekünk, fájdalmas menstruációval élőknek ez az információ inkább azért lehet fontos, mert Dóra szerint a két technológia ötvözete még hatásosabban tudja majd enyhíteni a görcseinket.

Pelczer Dóra

Kormos Anna Zsófia

 

A projekt egyelőre tervek formájában létezik, a prototípus fejlesztése azonban már néhány héten belül, februárban elkezdődhet és Dóráék úgy saccolják, hogy az első menstruációs fájdalmat csökkenteni képes body idén decemberre el is készülhet. Ha pedig az első modell sikeres lesz, a projekt folytatása garantált.

„A fő terv, hogy egy márkát csináljunk belőle, és szeretnénk egész Európában terjeszkedni. De természetesen más fazonokban, színekben is gondolkodunk, nem csak body-ban, ám ez még a jövő kérdése”. A menstruációs body tehát folyamatban van, én személy szerint pedig már most számolom vissza napokat az első kereskedelmi forgalomban kapható darab megjelenéséig.

Ha pedig ez nem lenne elég, Zsófi és Dóri csavart még egyet a már eddigi is hiánypótló projektjükön. A majdani bevételük egy részével ugyanis ismét a nőkön szeretnének segíteni: a pénzzel különböző menstruációs szegénységgel foglalkozó szervezeteket és menstruációs kutatásokat fognak támogatni.

Ez pedig megint csak egy elképesztően fontos topik. Hiszen amíg én havonta több ezer forintot is hajlandó vagyok kiadni a fájdalmamat csökkentő gyógyszerekért, addig világszerte fiatal lányok és nők milliói hiányoznak az iskolából és később a munkából egyszerűen azért, mert nem tudják megfizetni az alapvető női intimhigiénés termékeket.