Pólókra költözött a magyar történelem

2020. május 24.
A Fortepan és a Tisza izgalmas együttműködéséből csakis valami szarkasztikusan nosztalgikus termék kerekedhet ki – és így is történt!

A Fortepan egy olyan online fényképgyűjtő archívum, ami kallódó családi fotók digitalizálásával próbál valamiféle emlékhelyet állítani Magyarország és lakosai történelmének. Az önkéntesen felajánlott fotókból szinte ásatásszerűen rakhatjuk össze hazánk elmúlt évtizedeinek történéseit, személyes aspektusokból felfedezve azokat.

A Tiszát sem kell bemutatni a hazai közönségnek: Martfűn alapították a cipőgyárat 1942-ben, a hetvenes években példátlan népszerűségnek örvendett, gyakorlatilag minden magyar fiatalnak volt legalább egy pár Tisza cipője. Az 1990-es leállást követően 2003-ban hívták újra életre a márkát, azóta nosztalgiázhatunk velük, emlegethetjük a surranókban azokat a sokkal szebb időket, ha úgy akarjuk.

Láttad már?

A Tisza csapata télen hosszas kutatómunkába kezdett a Fortepan oldalán – keresték az akárhol is, de felbukkanó Tisza cipőket… Eközben felhívással is éltek vevőik körében, további képek beküldésére buzdítva őket. A tervezett kiállítás egyelőre még várat magára – nyilván ez is egy „pandémisztikus” áldozat – de a tervezett pólók elkészültek.

A pamutpólókkal vitorlázhatunk egy balatoni hajón 1952-ben, repeszthetünk a budai Lövőház utca sarkán egy Zsiguliban, vagy csak egyszerűen támaszthatjuk a falat 1982-ben a lehető „legkúlabb” punkegyüttes színeiben.

tisza-fortepan-vitorla-balaton

tisza-fortepan-zsiguli

tisza-fortepan-punk

A felhívásra beküldött képeket pedig elkezdték feldolgozni, bizonyos időközönként közzétesznek párat a teljes sztorival közösségi oldalaikon. Érdemes böngészni!

Fotó: Fortepan, Tisza cipő, Getty Images

Olvass tovább!