5 kedvenc boltunk Budapesten

2020. augusztus 09.
Avagy zarándokoljatok el a legmenőbb helyekre, amik közösségi terek, boltok, kávézók, dizájn mentsvárak, nyugalom szigetei és lázadóközpontok – méghozzá egyben!

Minden tiszteletem azoké, akik kitartanak álmuk mellett, és minden szembeszél, nehézség ellenére teszik ezt. Sem a jelenlegi gazdasági helyzet, sem a közhangulat nem termékeny melegágya a lentiekhez hasonló vállalkozásoknak, ők mégis itt vannak, velünk vannak, példát mutatnak, közösséget és ízlést építenek, mernek mások lenni és azt megmutatni! Mert ezt mind jelentheti egy bolt – legalábbis én így képzelem. Ismerjétek meg ti is ezeket az „úttörőket”!

Konfekció

konfekcio

Oltai Kata művészettörténész és kurátor nevéhez fűződik a Konfekció létrehozása, amit ő maga a következőkkel jellemez a Facebookon: „vintage, állatmintás, dagadt, anorexiás, cigányrózsás, motoros, eredeti, bubugao, statementes és céltalan ruhák + kiegészítők a Rákóczi téri csarnok mögött”. Ezzel igazából mindent elmondott a helyről, és mégsem! A picinyke bolt a nyolcadik kerületben van, zsúfolásig telve Kata gyűjtőszenvedélyével és meglehetősen eklektikus ízlésvilágával. Ő ezelőtt is ismert volt egyedi, bekategorizálhatatlan stílusáról, aminek a Konfekció talán az egy légtérben való manifesztálódása lett. Kata közben saját független galériát is nyitott FERI néven, nem mellesleg varrónőnek tanul egy szakközépiskolában. Az ilyen boltokra szokták mondani, hogy ami ott nincs, az nem létezik. Ha megérintett a punk kultúra, a trash világa, a népművészeti ihletések, a vintage és retró dolgok, a Centrum áruház vagy a szocializmus nejlonotthonkái (mondom én, hogy ami itt nincs, az nincs) – akkor ITT a helyed! Tisztelgek ízlése, függetlensége és nonkonformista világlátása előtt – amiket mind sikerült egy boltban egyesítenie.

 

Projekt Showroom

projekt-showroom

Mindig izgalommal várom, ha látom a jön-jön-jön-posztokat a Projekt Showroom háza táján – a kezdetektől figyelemmel kísérem Csikós Kriszta kísérletét arra, hogy itthon valami újat és egyedit alkosson, méghozzá a pop-up üzletsorozatot! Immáron negyedik alkalommal a beauty áll a középpontban, karácsonykor ünnepi kínálattal szoktak jönni, de volt már antikvitás,vagy turistáknak szóló relikviák is, nagyon nem szokványos, amolyan „Krisztis” módon. Szeretem rendíthetetlen kitartását, minőség iránti elkötelezettségét és kifinomult ízlésvilágát – ahogy őt, a boltot is átlengi valami púderes finomság… Amikor a szépségápolás van a középpontban, sok sosem hallott/látott márkával lehet találkozni, egy helyre gyűjtik az up-to-date trendeknek megfelelő összes újdonságot. Hazai és nemzetközi márkák vegyesen vannak, „megférhet egymás mellett a natúr, a bio, a professzionális, a klinikai, az új hullámos koreai, vagy épp a hagyományos kozmetikum” is. Krisztáék nem beszélnek rá semmire, segítenek, tanácsokkal látnak el, amolyan mini közösségi hely is azon túl, hogy ott aztán igazán áldozhatunk a szépségápolás oltárán. Barátságos hangulat és hozzáértés lesz a jutalma annak, aki betér ODA!

Repertory

repertory

Tóth Meli és D. Nagy Kinga, a DAIGE és a the MAMA Kin márkák tervezői fogtak össze három évvel ezelőtt, és nyitották meg a Repertoryt első színhelyén, az Alagút tőszomszédságában. Egy évre rá mostani helyükre, a Gellért térre költöztek egy jóval szellősebb üzlethelyiségbe. A letisztult, ám mégis játékos és tűpontos esztétikával összeválogatott kínálatba beleférnek a szobanövények, kaspók és illatgyertyák is, a the MAMA Kin ékszerek és Meli ökotörekvéseivel is harmonizáló DAIGE darabok mellett. A bolt barátságos, az apróságok miatt sok időt eltölthetünk ott, és biztosan találunk valamit, ha például ajándékot keresünk – mondjuk a számomra már legendásnak számító Kiváló Dolgozó pólót. Fotózni pedig nemcsak ér, hanem kötelező is!

 

Rododendron Art & Design

rododendron-art-design

A Rododendron egy kis galériaként indult 2008-ban, akkor még csak kiállításoknak adott otthont. Később iparművészeket is befogadott, így lettek első kiegészítőik, ékszereik, nyomataik. 2010 óta vannak a Semmelweis utcában, jelenleg több mint 120 magyar és nemzetközi művész portékáit kínálják eladásra. Elkötelezettek a hazai kortárs ipar- és képzőművészek irányába, számtalan nyomat, képeslap, grafika, festmény közül válogathattok. A választék nem kicsit eklektikus, izraeli ékszerek ugyanúgy kaphatók, mint Lomography fényképezőgépek vagy akár a skandináv gyerekirodalom remekei. Egyébként is, gyerekeknek szánt igényes játékaik, nyomataik, kis ruháik üde színfoltot képeznek a műanyagdömpingben. Szerepelnek a Lonely Planet magyarországi verziójában, és ha hinni lehet nekik, még Chuck Norris is járt a boltban!

 

NOS a Hely és ByBeans

nos-a-hely

Az egykori Szerpentin Szalon helyét vette át Hitka Viki, Katona Évi, kialakítva Buda egy kis gyöngyszemét, a NOS-t. Nem lehet beskatulyázni a helyet, van itt vintage áruda, kávézó, kortárs dizájn, jó hangulat, közösségi tér – egyszóval egy csudajó hely, ahol jó lenni, betérni. Az ajtó csak a legcudarabb hidegben van becsukva – ez is fémjelzi a lányok vendégszeretetét. Vettem már itt szoci kaspókat, faliszőttest és nippet is, de fáj a fogam pár kortárs lélektámogató darabra is. Van itt Hitka Viki-féle megmondó tányér, Éviköt pulcsik és sapkák, ha viszont csak elfáradtunk és egy kávéra vágyunk, az is megoldható a ByBeans kávéival. Piciny békesziget ez a rohanó, értéktelenséget hajhászó világban, amit üdvözölni és támogatni lehet csak!

 

Fotó: Fortepan, Konfekció, Projekt Showroom, Rododendron, Repertory, NOS