Modern főhősnők józsefvárosi sikerei

2020. február 23.
Budapest 8. kerületének továbbra is nők a mozgatórugói – habár a Rákóczi téren és környékén a korábbi ősi foglalkozásokat felváltotta egy új felfogású vállalkozói kedv, és az ezzel együtt járó gazdasági virágzás.

A 8. kerület és a vigalmi negyed „szobáztató” utcáival, valamint többek között a Salétrom utca 4. szám alatt valaha állt vöröslámpás házzal, nem is olyan régen még a prostitúció és a bűnözés körülbástyázott melegágya volt. A Rákóczi téri Vásárcsarnok és környéke számos civil defibrillálási kísérleten esett át az elmúlt években, ami egyrészt civil kezdeményezéseknek, másrészt karakteres és vagány nők vállalkozókedvének köszönhető. Coworking-úttörők, feminista kultúramazonok, régi álmukat megvalósító gasztroszereplők – egy sor figyelemre méltó, modern főhősnő, akik sorra új fejezeteket nyitnak a 8. kerület történetében.

Jó példaként itt van Lengyel Polett, a mindig ezerrel pörgő étterem-tulajdonos, aki valenciai élményei után úgy döntött, hogy nyit egy saját mediterrán, fúziós tapas bárt a 8. kerületi Vas utcában. Polli Vas Mancija hamar felkerült a toplistás kedvencek közé, akik a délies életérzést reprezentálják a kerületben. Ő az egyik bizonyítéka annak, hogy van valós potenciál és perspektíva az igényes gasztronómiában a Rákóczi úton innen, a Kiskörúton túl is.

Az utóbbi években számos emblematikus női alakja volt a Rákóczi tér környéki kulturális-civil mozgolódásnak is: ott van például Oltai Kata művészettörténész, aki a Ludwig Múzeum kurátori évei után saját erőből hozta létre nonprofit projekt galériáját a Német utcában. A korábban autószerelő-műhelyként funkcionáló, majd évekig üresen álló, 16 négyzetméteres térben nyílt meg a FERi, Budapest első feminista kiállítótere. A Rákóczi téri Vásárcsarnok mögötti Víg utcában található a galéria kereskedelmi lába pedig, a Konfekció, amely a punk, a magyar szövetkezeti divatipar és a genderkérdés közös szellemében létrehozott vintage bolt. A kis méretű használtruha-bolt meg van tömve saját történetekkel rendelkező ruhákkal, kacifántos cipőkkel, polgárpukkasztó kiegészítőkkel és az üzlet karakterét megtestesítő furcsa relikviákkal. A betérés lényegét leginkább a közösen együtt töltött idő és eszmecsere, a turkálás, a bogarászás, a környezettudatosság jelenti. Barátok, utcában eltévedt turisták és a házban lakók – köztük a 75 éves Éva néni – működtetik. 

Vida Vera sem ismeretlen a budapesti fiatalok körében. Nevéhez fűződik többek között a Kolorádó Fesztivál vagy a Magyar Klipszemle. Vera tíz évet töltött a hazai szórakoztató- és vendéglátóipar területén, alapítója volt például a Kolornak és a Lärmnek is. Pár évvel ezelőtt pedig szinte minden korábbi projektjéből kiszállt, hogy a Mindspace nevű szervezettel közösen, úttörő 8. kerületi sétákat szervezzen, a környékre reflektáló kiállításokat nyisson, vagy a Rákóczi téri Vásárcsarnokban szervezett közösségi reggeliken kenyeret vajazzon, és a környéken lévő üzlethelyiségekben kreatív kisvállalkozásokat inkubáljon.

Épp egy ilyen vállalkozói inkubáció eredménye a Pintér Pálma fémjelezte, Verkstaden elnevezésű – a kritikai hangnemet sem nélkülöző feliratairól ismert – szitanyomó-műhely és üzlet a Rákóczi téri Vásárcsarnok másik oldalán, a Vásár utcában. Pálma lassan egy évtizede foglalkozik szitanyomással és divattal, és a sokéves vásározás és online eladás után a Mindspace segítségével 2018 óta tíz grafikustársával közösen már saját helyiségben is fogadja a vásárlókat, vagy az Airbnb „élményként” is elérhető workshopjaira érkező külföldi turistákat. 

Az ébredő környék újabban egy szintén folyamatos mozgásban lévő alkotópáros, Klementz Kata és Panni nagy volumenű beruházásának szolgál autentikus terepéül: a coworkinget hazánkban meghonosító, a Loffice közösségi irodát megnyitó testvérpár is ezt a kerületet pécézte ki magának, és a Salétrom utcában 2020 májusában nyitja legújabb közösségi csomópontját.

Túlmutatva a coworking iroda funkcióján, nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő jelzőt az egykori vöröslámpás ház helyén felhúzott új épületre, amellyel azt szeretnék megmutatni, hogy miként egyesíthető a munka-, az élet- és az alkotótér egy átfogó közösségi szellemben. Kertkapcsolatos rendezvénytér, tetőteraszra kifutó coworking iroda, tartós bérletre kínált apartmanok és szolgáltatott stúdióirodák adhatnak itt otthont a kreatív vállalkozások, startupok és kulturális kezdeményezések nyüzsgő mindennapjainak.

Megtagadva a száraz és unalmas iroda- és apartmanházak hangulatát, Kata és Panni küldetésének érzi, hogy mindenki, aki helyet kap a házban, legyen az iroda-, albérlő, vagy egy rendezvény miatt csak pár órára a komplexumban tartózkodó résztvevő, a közösség részeként élje meg jelenlétét. És hogy ne tűnjünk szexistának, férfiakat is említenénk: az Esterházy Marcell képző- és Willem Van de Ven grafikusművész által megálmodott extrém épületfront nem utolsó sorban külsejében is megújítja az utca arculatát. 

A sort még folytathatnánk, de már egy dolog így is biztos: az egyre vibrálóbb 8. kerület új korszaka egy folyamatos és fenntartható lenyomata a 21. századi nők tenni akarásának és alkotóerejének.

Fotó: Esterházy Marcell, Bartyik Gréta, Vizin Olivér