Carey Mulligan Schiaparelli ruhája 4000 órán át készült

2022. május 05.
79 000 flitter, 38 000 kristály, 4000 órányi hímzés: Carey Mulligan Schiaparelli haute couture ruhája a Met-gála egyik legpazarabb műalkotása volt.

Amikor néhány hónappal ezelőtt felkérték Daniel Roseberryt, a Schiaparelli divatház kreatív igazgatóját, hogy tervezzen egy egyedi Met-gála ruhát a vérig sértett Carey Mulligan brit színésznő számára, elhatározta, egy olyan haute couture ruhát alkot, amibe a színésznő azonnal beleszeret. „A couture egy nagyon érzelmes, gesztusokkal teli folyamat – nyilatkozta a texasi születésű dizájner a Vogue magazinnak. – Valójában arról van szó, hogy mindenkit behálózzunk. Ez a couture varázsa. Azt akartam, hogy a ruha nagyon drámai, ugyanakkor egyszerű legyen.”

Roseberry az első amerikai tervező, akit a francia divatház élére kineveztek, szándékosan kerülte a túlságosan történelmi sziluetteket, a klasszikus vonalakra és az aprólékos részletekre összpontosított. A tervező, aki korábban a Thom Browne férfi és női kollekcióiért felelt, a Schiaparelli 2021-es őszi–téli couture kollekciójából választott egy fekete-arany oszlop stílusú ruhát, amit aztán 4750 órán keresztül hímeztek. „Öröm volt megélni, hogy volt idő és hely a couture helyes elkészítésére” – mondta a tervező, aki azt is elárulta, amikor először megpillantotta a kész ruhát, úgy érezte magát, mint karácsonykor, nem tudott betelni a látvánnyal.

A dizájner még 2021 elején találkozott az Ígéretes fiatal nő (Promising Young Woman) című film színésznőjével, és egyből kiszúrta a belőle áradó eleganciát. „Careynek ez az aurája, az egy másik időből származik. Imádtam, hogy lehetőségem nyílt valami olyasmin dolgozni, ami máshogy néz ki, mint bármi más.”

Carey Mulligan

Carey Mulligan

Carey Mulligan

Carey Mulligan

Carey Mulligan

Carey Mulligan

Forrás: Vogue Fotók: Getty Images

Olvasd el ezt is!