Laktózérzékenységi kisokos

2013. szeptember 18.
A laktózérzékenység a legelterjedtebb táplálékintolerancia, ami a világ lakosságának 75 százalékát érinti. Következzen az öt legfontosabb tudnivaló róla.

Mi az a laktóz?

Laktózérzékenységről vagy intoleranciáról akkor beszélünk, ha a vékonybél nyálkahártyájában keletkező, a tejcukrot hasító enzim nem termelődik megfelelő mennyiségben, illetve teljesen hiányzik.

A leggyakoribb táplálékintolerencia

A tejcukor-érzékenység a leggyakoribb táplálékintolerancia, azonban mindenkinél különböző mértékű az a dózis, ahol a tünetek megjelennek. A többség 1–2 dl tejet következmények nélkül képes elfogyasztani, a teljes enzimhiány azonban viszonylag ritka, az esetek 5-10%-ára jellemző. Laktázenzim nélkül kis mennyiségű tejcukor elfogyasztása is komoly emésztési zavarokat okozhat.

Miért várunk, miből jöhetünk rá, hogy érintettek vagyunk?

A gáztermelődés felfúvódást okoz, hasi görcsöket, másrészt a vastagbélbe jutó emésztetlen cukor megaka-dályozza a víz felszívódását, ezáltal hasmenést okoz. Az emésztőrendszeri tüneteket émelygés, fejfájás, rossz közérzet kísérheti.

Melyik mennyire súlyos?

Az elsődleges enzimhiány öröklött, többnyire fiatal felnőttkorban jelentkezik. A másodlagos laktázhiányról akkor beszélhetünk, ha az enzim termelésének képessége valamilyen más betegség következtében csök-kent, pl. vírusfertőzés vagy lisztérzékenység miatt. A tejcukor-érzékenység veszélyét az adja, hogy az enzim hiányában károsodik számos tápanyag felszívódása.

Mit fogyasszunk helyette?

Fontos a rendszeres, kismennyiségű tej elfogyasztása, a laktózmentes tejtermékek fogyasztása mellett a legtöbb laktózintoleranciás személy nagy hatásfokkal képes a joghurtot és más kis laktóztartalmú tejtermé-ket megemészteni.