Népszerűtlenek az összenyitott irodák

2013. szeptember 24.
A nagy, közös térben dolgozók elégedetlenebbek a munkakörülményeikkel, mint azok, akik kisebb irodában dolgoznak – derült ki egy nemzetközi kutatásból.

Több mint 40 ezer embert kérdeztek meg egy nemzetközi kutatásban az irodai körülményeikről. A kutatás főbb megállapításai szerint a többség nem érzi jól magát a nagyterű irodákban, mert zavarja a privát tér hiánya és a nagy zaj, és ezeket a rossz tapasztalatokat nem ellensúlyozza a könnyebb kommunikáció.

A kisebb irodákban dolgozók voltak leginkább kibékülve a munkahelyi térrel, utánuk következtek a több személyes, de kisebb szobák, végül az óriási, egyterű irodák dolgozói – írja a The Daily Telegraph a Journal of Environmental Psychology szaklapban megjelent tanulmányra hivatkozva.

Egy dologban hasonlított a legtöbb megkérdezett: elégedetlenek az iroda hőmérsékletével. Ha eddig azt gondoltuk, hogy csak a mi irodánkban újul ki minden nyáron a „bekapcsoljuk-e a légkondit, vagy sem” vita, akkor tévedtünk, a megkérdezettek egyötöde szerint általában kellemetlen az irodai hőmérséklet.