Kísérleti design egy bevásárlóközpont közepén

2013. október 01.
A múlt hét pénteken megnyitott LINK designtér három startup tervezője nem kisebb kísérletre vállalkozott, minthogy egy bevásárlóközpontban hozza létre design boltját. Az ille-ollát, Lengyel Zsuzsit és a zagabót közös projektjükről kérdeztük.

Sokak szerint a bevásárlóközpontok tökéletesen életidegenek a designmárkáktól. Ti mégis belevágtatok egy közös tér létrehozásába.

Szabó Gabi/zagabo: Általánosan bevett sztereotípia, hogy a design csak a Király utcában, közvetlenül a romkocsma mellett él meg, de ez nem így van. Számomra fontos szempont volt a helyválasztásnál, hogy sok anyuka nem jár a Király utcába vagy a belvárosba, mert egész egyszerűen nincs rá idejük. Szeretnénk a magyar designt egy kicsit közelebb hozni azokhoz, akik nem tudnak, vagy nem akarnak elmenni egy showroomba.

Lengyel Zsuzsi: Mindemellett azt is fontos hozzátenni, hogy a magyar vásárlóközönség nagy része még mindig plázákban vásárol. Ez tény. Akár elismerjük, akár nem, ez akkor is így van.

Mivel ad többet a ti boltotok a bevásárlóközpontban található márkaboltoknál?

Géczy Balázs/zagabo: Mi nem boltként gondolunk a LINK designtérre. A névválasztás sem véletlen: tudatosan lettünk designtér egy store vagy shop helyett. Ez a projekt nem csak arról szól, hogy gyere ide, vásárolj és vidd haza a szerzeményedet a kis LINKes zacskóban. Folyamatosan új ötletekkel szeretnénk majd előrukkolni. Végre van egy állandó helyünk, ahol tudunk előadásokat, workshopokat tartani.

Szabó Gabi/zagabo: A designteret arra szeretnénk használni, hogy új értékkel töltsük meg a bevásárlóközpontot, kiegészítve az itteni légkört azzal, amit mi nyújtani tudunk. Sok tervünk van, de ami biztos, hogy kezdő iparművészeknek is lehetőséget adunk a bemutatkozásra, illetve kortárs képzőművészek alkotásainak is szeretnénk majd helyet adni.

Fiatal tervezővel már most is találkozhatunk a LINK designtérben?

Illéssy Kata/ille-olla: Igen, Vikmann Anna most végzet a Modart-on, és az ő kollekciója is megtalálható nálunk. Ő az első fiatal tervező, akinek a ruháit kiállítottuk, és őt – a tervek szerint – sok más ifjú tehetség követi majd. Anna eladóként is itt lesz a designtérben, csak úgy, mint Bálint Sára, aki ugyancsak tervező.

Lengyel Zsuzsi: A kollekciók kiállítása mellett rendszeresen tartunk majd olyan napokat, amikor vendégül látunk egy-egy designert, akikkel a látogatók beszélgethetnek, tanácsot kérhetnek, vagy akár közösen alkothatnak is egy workshop keretében.

Mikor lesz az első ilyen alkalom?

Géczy Balázs/zagabo: Most a Design hét alatt, október 1-jén Faludy Gabi jön hozzánk, aki üvegékszeres workshopot tart. Bárki leülhet majd vele, aki szeretne saját ékszert készíteni, vagy minden vágya, hogy kicsit belessen a kulisszatitkokba. Izgalmas lesz. Mi már nagyon várjuk.

További információt itt találsz!