„A mellrák elleni küzdelem nem a nők magánügye.”

2013. október 14.
Biciklik, rollerek, riksák, és gyalogosok vonultak át a Lánchídon október 13-án, vasárnap délután, az egészségmegőrzés és a mellrák elleni figyelemfelhívás céljából. A rendhagyó lánchídi menettel az Egészség Hídja Összefogás Egyesület célja az volt, hogy minél több korosztályt – elsősorban több fiatalt – vonjanak be a kampányba az egészséges életmód szerepének kihangsúlyozásával.

Ebben az évben az emlőrák ellen küzdő kampány „fiatalítását” tűzték ki célul a szervezők, hogy egy olyan egészségtudatos generáció nőhessen fel, amelynek tagjai már fiatal korban tisztában vannak a betegségek kockázataival és azok megelőzésének fontosságával – hangsúlyozta az esemény nyitó sajtótájékoztatóján Körtvélyes Éva, az akciót szervező Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke. Kiemelte: Magyarországon minden hetedik nőt érint a mellrák és lassan nincs olyan, aki ne tudna szűkebb vagy tágabb környezetében olyanról, akit megtámadott a betegség.

A mellrák, mint közügy

Dr. Vass László, az Egyesület főtitkára elmondta: az állami mellrákszűrésen való részvételi arány évről-évre növekszik, ami által növekszik a korai stádiumban kiszűrt daganatok aránya is, így kevesebb áldozatot szed a kór; hiszen minél korábbi stádiumban találnak rá a daganatra, annál biztosabb a gyógyulás.

Balatoni Mónika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, az esemény fővédnöke kiemelte, hogy a mellrák elleni küzdelem nemcsak a nő magánügye, hanem kiemelkedően fontos közügy, alapvető fontosságú társadalmi kérdés, hiszen egy édesanya, feleség elvesztése felfoghatatlan hiánnyal jár mind a család, mind a szűkebb és tágabb közösség életében. Ezért fontos az a szemléletváltás, amellyel arra ösztönözhető minél több nő, hogy figyeljen magára, s vegye igénybe az ingyenes mellrákszűrés lehetőségét. Magyarország kormánya számára kiemelten fontosak a nők, a családanyák, akik erőn felül próbálnak helyt állni mind a munkában, mind a családi életben, gondoskodnak gyermekeikről, idősödő szüleikről, miközben kevéssé figyelnek magukra.

Mobilalkalmazással a megelőzésért!

Breast Partner néven egy mobil applikációt is bemutattak a Roche Magyarország támogatásával. Dr. Dank Magdolna, onkológus elmondta, az applikáció azzal a céllal készült, hogy a nők értsék az esetleges mell-és petefészek-daganatos megbetegedés utáni orvosi lépéseket, azaz az információ és az ismerethiány ne tartsa őket vissza a szűréseken való részvételtől. Az Android és iOS rendszerre készült fejlesztés az onkoteamet – dr. Kulka Janina, patológus, dr. Dank Magdolna, onkológus, dr. Lázár György, sebész, dr. Polgár Csaba, sugárterapeuta; a petefészekrákkal kapcsolatos szakértő pedig dr. Pete Imre, nőgyógyász –  mutatja be egy mellrák túlélő, Kozó Liza személyes történetén keresztül. A fiatal túlélő aktivista elmondása szerint minden olyan kampányhoz szívesen adja az arcát és a történetét, amin keresztül akár egy nő életét is megmentheti.

Ebben az évben sok cég és szervezet kapcsolódott az akcióhoz, így rózsaszínbe borult az egész Váci utca, ahol számos üzletben a vásárlók az akció rózsaszín karkötőjét kapták ajándékba vagy megvásárolhatták az erre az alkalomra készített eszközöket, amellyel az egyesület munkáját támogatják.