Hozzávalók:
4 libacomb
2+2 birsalma
2 ág rozmaring
2 fej fokhagyma
só
frissen őrölt bors
2 dl fehér száraz bor
Burgonyagratin:
1 kg burgonya
2 dl tejszín
1 dl tej
10 dkg parmezán
só
szerecsendió
frissen őrölt bors
Megmossuk, majd konyhai törlővel leszárítjuk a húst. Borsozzuk, majd széles-bőrös felével lefelé serpenyőbe tesszük és közepes lángon a lehető legtöbb zsírt kiolvasztjuk belőle. A combokat ezt követően áttesszük egy tepsibe. Rozmaringágakat teszünk mellé és 2 birsalmát nyolcba vágva, kimagozva, valamint fokhagyma gerezdeket. Aláöntjük a bort, fóliával lefedjük és 200 fokon 1 órát pároljuk. Ezt követően fóliát levesszük és rápirítunk.
Közben elkészítjük a gratint is. A burgonyákat megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk. Egy kerámiatálat kivajazunk, beleszórjuk a krumplit. Tejet a tejszínnel összemelegítetjük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítetjük és belereszeljük a sajtot. A burgonyára öntjük a keveréket. A tetejére vajdarabokat szórunk. 200 fokon pirosra sütjük.
A maradék két birsalmát megmossuk, nyolcba vágjuk, kimagozzuk és kevés vízben közepes lángon megpároljuk. Két evőkanál juharsziruppal édesítjük (lehet mással is), majd finom krémesre turmixoljuk. Jó étvágyat kívánok nektek hozzá!