Így tudsz segíteni a Fülöp-szigeteki tájfun áldozatain

2013. november 14.
“Emberek, családok gyerekekkel céltalanul járják a tönkrement utakat. Nem tudom hova mehetnek - hiszen nincs hova menni…. otthonaikat elsöpörte a tájfun” – számol be a helyszínről munkatársunk, Leon Dominador Fajardo, az UNICEF katasztrófahelyzetek szakértője Tacloban városából.

Több mint négy nap telt el azóta, hogy egy sosem látott erősségű tájfun végigsöpört a Fülöp-szigeteken. A tomboló szélvihar 313 km/órás sebességgel és 378 km/órás széllökésekkel csapott le a szigetekre és tette földdel egyenlővé az egész partvidéket. Elpusztultak az iskolák, óvodák, kórházak, megszűnt az élelmiszer- és ivóvízellátás és a telekommunikáció.

Adataink szerint a vihar által letarolt területeteken megközelítőleg 4,4 millió gyermek él, akik közül mintegy 300.000 vesztette el otthonát, 2,8 millió gyermek öt év alatti, a halottak számát mintegy 10.000 főre becsülik. Az életben maradottak kiszolgáltatottak az élelmiszer, ivóvíz, gyógyszer és biztonságos otthon hiányának. „Annyi embernek nincs semmije. A gyerekeik éhesek, sokan betegek, és kétségbeesettek.”

Azoknak a gyermekeknek, akik túlélték a szörnyűségeket most tiszta ivóvízre, élelemre, fertőzés elleni gyógyszerekre és biztonságos lakhelyre van szükségük. Az UNICEF legfontosabb feladata katasztrófa helyzetekben a gyermekek és családjaik számára az életmentő segítségnyújtás. 100.000 öt év alatti gyermek és 60.000 terhes-, vagy újszülött babát gondozó anya megsegítése az elsődleges célkitűzésünk. A higiéniai helyzet javítása céljából az elmúlt napokban elsőként szállítottunk tisztálkodásra alkalmas egységeket Tacloban városába.

Szükség van magas tápértékű terápiás élelemre, víztisztító eszközökre, hasmenés elleni gyógyszerekre, sátrakra, szüléseket levezető eszközökre, higiéniás csomagokra.

Kattints ide, ha segítenél a rászorulókon!

Számlaszám: Bankszámlaszámunk: 11705008-29913358-00000000