Megevett minket a Lou Lou

2013. november 16.
Visszatért a legendás Lou Lou és, ha már a 2009-es bezárás előtt nem sikerült, most végigkóstoltuk a menüt. Olyat ettünk, hogy magunk is meglepődtünk.

A Lou Lou nevével nem volt nehéz a kétezres évek első évtizedében találkozni, hol a baráti társaságban dicsérték folyton a „fine dining expertek”, hol a szakírók zengtek ódákat cikkeikben az akkoriban gasztrotoplistás, Michelin csillag-várományosnak számító étteremről, de jól emlékezhetünk rá azért is, mert a legádázabb próbálkozások ellenére is csak nehezen, vagy egyáltalán nem sikerült helyet foglalni.

Aztán eltelt négy év, és amikor már végleg, és pont elveszne a gimis osztálytársak, kedvenc kocsmák, és egyéb egykori favoritok nevével együtt a homályos múltban, egyszer csak felbukkan újra. Igaz, „csúcsbisztróként” és ezúttal a VI. kerületi Székely Mihály utcában, de ugyanabban a jól bevált, vendéglős kézben. Ennek, azaz Rudits Károlynak is örülünk, és persze a rebootnak is, de legjobban annak, hogy ezúttal tényleg asztalhoz ülhettünk a Lou Lou-ban.

A fogásokért és azok hatásáért kattints a galériára!

Némi plusz információ a Lou Lou-ról

Rudits Károly 1996-ban nyitotta meg saját éttermét, a Lou Lou-t, és mindent megtett, hogy étterme valóban a hazai topgasztronómia zászlóshajója legyen. Sorra járta a világ legjobb és legmenőbb éttermeit, szakkönyveket, -lapokat olvasott fáradhatatlanul, és közben kialakította karakteres, saját stílusát, amelyben az egyértelmű, de egymással harmonizáló ízek domináltak. Hogy mik is? Ikonikus fogás volt itt a libamájzserbó, a gulyásleves „geg” vagy a bélszíntatár kapribogyóval pikantírozva, amik a 2009 januári bezárásával párhuzamosan tűntek el a semmiben.
„Valóban, a hazai minőségi gasztronómia alapjait a Lou Lou tette le” – mondja Gerendai Károly, az első hazai Michelin csillagos étterem tulajdonosa, aki annak idején sokszor megfordult a Lou Lou-ban, s jó barátságot ápol azóta is Rudits Károllyal. Mint elmondta, az étterem példát mutatott arra, hogy kellő elszántsággal lehet csúcsgasztronómiát csinálni Magyarországon, hozzátéve, a Lou Lou történetén keresztül megtanulta azt is, hogy aki a csúcsgasztronómia mezejére lép, annak erősebb legyen az elszántsága és a lelkesedése, mint az üzleti elvárásai.

A lelkesedés nem hiányzik Rudits Károlyból, mi sem jobb példa erre, mint a Lou Lou, amely a VI. kerületi Székely Mihály és Király utca sarkán nyitott meg 2013 novemberében újra. A negyvenkét férőhelyes „csúcsbisztró” a hajdani Lou Lou legutolsó átalakítása előtti éttermet idézi. Egy visszafogott, de rendkívül elegáns helyet álmodott újra, ahol a konyha, a kiszolgálás és az enteriőr hármas egysége határozza meg az éttermet.