Süssünk kicsikkel harmonikakrumplit!

2013. november 19.
Sokszor elmondjuk a gyerekeknek, az étel nem játék. Vrábel Kriszta családi szakácskönyvéből kiderül, hogy a közös sütés-főzés igenis az, legyen szó Bogyó és Babóca csokoládés kekszéről, vagy Titi harmonikakrumplijáról.

Ötven, a gyerekek segítségével is könnyen megvalósítható, egészséges recept szerepel Vrábel Kriszta legújabb, családi szakácskönyvében, amelyben a receptek egy-egy jól ismert mesefigurához köthetők. Megsüthetjük Boribon kalácspudingját, Bogyó és Babóca csokoládés kekszét vagy éppen Rumini narancsos-vaníliás rakott piskótáját.
Mi most Kriszta könyvéből Titi krumplijának receptjét mutatjuk be.

Titi krumplija – Harmonikakrumpli

A pagony könyvek közül elsőként a Titi toronyház tetején hősét, Titit választottam receptem címzettjének. Nem véletlenül, hiszen nekem is van egy saját Tittim (igaz, mi két t-vel írjuk a nevét). Titti, azaz Kristóf,a kisebbik fiam. A névazonosságon túl Tittim külsőre is igen hasonlít Annie M. G. Schmidt mesehősére. Kerek fej, pisze orr, gombszemek. Mintha róla mintázták volna. De itt véget is ért a hasonlóság, miután kiolvastuk a könyvet, rá kellett jönnöm, Titi egészen más karakter, mint az én vagabund fiam. Remélem, ha egyszer viszont benő a feje lágya, ő is ilyen segítőkész, jóravaló
gyerekké válik, még ha darus kocsija nem is lesz. Milyen ételt készítsünk ennek a sok-sok kalandban részt vett fiúcskának? Az enyéim döntöttek: „Anya, süssünk neki krumplit! Úgyis mindig azt eszik Trappolkáéknál.” Nincs gyerek a Földön, aki ne szeretné a sült krumplit. Én viszont nem szeretem. Enni olykor igen, de sütni itthon a három
pasira? Azt már nem! A tocsogó zsiradékkal és az égett olajszaggal járó szalmakrumpli helyett viszont van egy nagyon jó kis recept, amely nem más, mint a svéd sült krumpli (világszerte ismert nevén a hasselback potato), amely egyszerre puha és ropogós, zseniálisan finom, miközben rendkívül látványos is.

A receptben leírt változat egy alapverzió, amelyet kínálhatunk köretként, de sajtkrémmel, túrókrémmel, fűszeres mártásokkal kísérve önálló vacsora is lehet belőle. Végtelen módon variálható: megszórhatjuk reszelt sajttal, olyan friss
zöldfűszerekkel, amelyeket gyermekeink megesznek, süthetjük héjastul, édesburgonyából…

Tavasz végétől pedig újkrumpliból is nagyon jó!

Hozzávalók:

1 kg nagy szemű, sütni való burgonya, 3 dkg vaj, 2 ek. extra szűz olívaolaj, 2 kis gerezd fokhagyma, 1 csapott tk. tengeri só

1, A burgonyákat hámozzuk meg,
éles, vékony pengéjű késsel
vagdossuk be a 2/3 részükig,
úgy, hogy az aljuk egyben
maradjon.

2, Olvasszuk fel a vajat, keverjük
el az olívaolajjal, az aprított
fokhagymával és a sóval.

3, Kenőtollal kenjük meg a vajas
keverékkel a krumplikat, a rések
között is, majd tegyük sütőpapírral
bélelt tepsire. 230 fokon süssük
40-45 perc alatt készre.
Időnként kenjük meg a krumplik
tetejét a lecsöpögött vajjal.

A krumplikhoz készítsünk házi ketchupot! Ezt a világ legegyszerűbb dolga elkészíteni: 2 dl sűrített paradicsomot turmixgéppel elkeverek egy kis marék mazsolával, sózom és borsozom. Ennyi. Nincs kristálycukor, tartósítószer és adalék.