Új trend: albérlet az irodában

2014. január 27.
Hol vannak már a menő, drága loftok? London belvárosában új őrület hódít: a vállalkozó szelleműek fillérekért üresen álló épületekbe költöznek.

Profimedia – Red Dot

Havi 389 fontért (140 ezer forintért) egy 755 négyzetméteres lakás London központjában? A 31 éves Nicole Vloeimans-nak sikerült. „Egyelőre nem is tudom, mihez kezdjek ennyi hellyel. Egyszerűen nincs ennyi bútorom.”- árulta el a Wall Street Journal Online-nak a kormányzati szervnél dolgozó lány új otthonáról, ami egy valójában egy használaton kívüli iroda.

Örző-védő albérlők

Elhagyott, felújításra vagy éppen lebontásra váró épületből Londonban rengeteg van. Elérhető árú ingatlanokból annál kevesebb. Egy átlagos ház 400 ezer fontba (mintegy 143 millió forintba) kerül, míg egy egyszobás lakás bérleti díja 1368 font (közel félmillió forint). Ezt sokan nem engedhetik meg maguknak. Éppen ezért új trend van kibontakozóban: az üresen álló ingatlanokat olyan vállalkozó szellemű otthonkeresőknek, akik – a nevetségesen olcsó bérleti díjért cserébe – megvédik az épületet az önkényes lakásfoglalóktól.

Üres ingatlant foglalni Nagy-Britannia joga szerint ugyanis nem bűncselekmény. Kitenni a kéretlen vendégeket már annál nehezebb: a kiürítést minden esetben hosszadalmas jogi eljárás kell, hogy megelőzze. Ezért a tulajdonosoknak is érdeke, hogy megbízható lakók számára engedjék át használaton kívüli épületeiket, hiszen ezek az „őrzőknek” is nevezett bérlők szükség esetén meg is védik az ingatlant.

Óriási igény, hosszú várólisták

Londonban már több ügynökség is foglalkozik különféle épületek (többnyire irodák) lakáscélú kiadásával, ennek ellenére ilyen módon lakáshoz jutni egyre nehezebb, az érdeklődés ugyanis óriási. A 2009-ben indult Live-In Guardians ügynökség várólistáján mintegy kétezer előjegyzés szerepel, és egy-egy újabb ingatlan felszabadulása esetén ötvenen biztosan ott fognak toporogni az épület előtt is. „A legjobb környéken fekvő irodaotthonok öt percen belül elkelnek” – árulja el Zoe Oakes-től, az egyik legnagyobb londoni ügynökség, az Ad Hoc képviselője.

Pedig a feltételek meglehetősen szigorúak: nincs buli, nyaralni csak a tulajdonos engedélyével lehet elmenni, és mindössze két hét a felmondási idő. „Tudom, hogy előbb-utóbb kiraknak. De készen állok rá, hogy ezt az áldozatot meghozzam.” – mondja az ötvenéves Mark Ovenden szabadúszó televíziós producer, aki jelenleg London egyik központi parkja mellett él egy akkora lakásban, ahol a hálószoba önmagában felér egy párizsi lakás méretével.


Profimedia – Red Dot

Áldozatot pedig időnként muszáj hozni: beköltözés előtt sokszor napokig kell takarítani, itt-ott mállik a vakolat, a fűtés vagy az áram olykor részlegesen hiányzik, és 6-8 hónap elteltével biztosan tovább kell állni. De van akit, ez sem tántorít el: „Olyan ez, mintha 17 éves lennél, és apád azt mondaná: van egy lakásom Londonban, és ha nem mondod el anyádnak, megtarthatod.” – lelkendezik az 55 éves pszichológus, John Durkin, aki egy régi rendőrőrsön vert szállást a Temze mellett, mindössze havi 450 fontért (kb. 160 000 Ft-ért). És akinek a szomszédjában a sztárok 2 millió dollárért (720 millió forintért) vásárolnak lakást…