Hozzávalók:
250 g cékla
200 g 70%-os étcsokoládé
200 g vaj
135 finomliszt
170 g finomítatlan nádcukor
3 tojás
3 ek holland kakaópor
1 tk bio sütőpor
csipetnyi só
1 marék szeder
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180C- ra, egy 22 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A céklát kockára vágva megpároljuk (ha vízben főzzük, inkább egészben tegyük a vízbe és utólag hámozzuk meg) és összeturmixoljuk. Vízgőz fölött olvasszuk fel az étcsokit a vajjal együtt, ha kihűlt keverjük a céklához. Válasszuk ketté a tojásokat, a három sárgáját adjuk a keverékhez, a fehérjéket a cukorral verjük kemény habbá.
Egy tálban keverjük össze a lisztet a kakaóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a céklás masszához. Forgassuk bele a tojáshabot is. A tésztát kanalazzuk a kibélelt formába, majd szórjuk bele a szedret. Süssük 35- 40 percen át.
Tálalhatjuk tejszínhabbal, mascarpone krémmel vagy fagyival is. A cékla íze nem igazán érződik, viszont szép színt és lágy textúrát ad a sütinek.