Kakukkfüves csirkecomb lilahagymával és paszternákpürével

2014. február 08.
A paszternák édeskés, illatos. Isteni krémlevesnek, pürének, de süthetjük is. Ízbolygó most püré verzióban, csirkecomb kíséretében tálalja nekünk.

A paszternák (vagy pasztinák) az egyik kedvenc téli gyökérzöldségem. Külsőre a fehérrépához hasonlít, de sokkal ducibb, kerekebb a felső, szárhoz közel eső vége. A felülete is simább. Az íze…Az pedig valami mesés!

Csirkecomb lilahagymával és paszternákpürével
2 személyre

Hozzávalók:

4 csirke alsócomb

frissen őrölt bors
10 dkg vaj
2 lilahagyma
5 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
2 ág kakukkfű

50 dkg paszternák
8-10 dkg vaj
1 dl tejszín

fél citrom facsart leve

Elkészítés:

A csirkecombokat megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd sózzuk, borsozzuk és lágy vajjal bemasszírozzuk. Kerámia tálba tesszük, melléjük szórjuk a kakukkfüvet, a megtisztított, negyedbe vágott lilahagymákat és a fokhagymákat. Aláöntjük a bort, fóliával letakarjuk, majd így spároljuk 220 fokon 40 percig. Ezt követően levesszük a fóliát és a combokat megpirítjuk.

A paszternákpüréhez a paszternák szárvégeit levágjuk, megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd annyi vízben, hogy ellepje, puhára főzzük. A főzővízből 2 dl félreteszünk, majd a leszűrt paszternákkal elturmixoljuk. Beleturmixoljuk a vajat is, majd a tejszínnel krémesítjük. Sóval, facsart citromlével ízesítjük. A kisült csirkecombokkal és a krémesre sült hagymákkal tálaljuk.