Vidám és omlós mexikói módra

2014. február 10.
A lehető legjobban időzítették a mexikói étterem újbudai megnyitását. A bodegák egzotikus, csípős, izgalmas alapfogásai a mínuszokból garantáltan a nyárba repítenek.

Az Egyesült Államokban a mexikói az egyik legnépszerűbb konyha. Az Arriba Taquería amerikai-magyar alapítói hozzászoktak a jófajta tacóhoz, burritóhoz és quesadillához, részben ezért indították útjára néhány éve Budapesten a mexikói gyorsétterem láncot.

Ahogy az eredeti taco bodegákban, a budapesti éttermekben is sok minden a szemünk előtt készül, friss magyar alapanyagokból, Mexikóból érkező hozzávalókból és fűszerekből, eredeti receptek alapján. Remek a mexikói alapfogásnak számító taco, vagyis kukoricatortillába töltött grillezett hús, amihez különböző, színes salsákat kapunk. Megkóstoltuk a burritót, babpürével, sajttal, paradicsommal, marhával, salátával, tejföllel, és csípős szósszal. A marha igazán remek, omlós, a chips, a salsa és a levesek íze viszont kicsit erőtelenebb, mint amire a néhány évvel ezelőtti kínálatból emlékeztünk. Gyerünk, fiúk, arriba, arriba!

Bodegahangulat és vidámság

A mexikói fabodega Európába érve persze megszelídült: a menüt itt plázában élvezhetjük, a legújabb étterem az Allee Bevásárló Központban nyílt. Nem kell asztalt foglalni, vagy különösebben rákészülni a programra, tökéletes egy gyors ebédre vagy ráérős vacsorára. A földszinten nagyobb a pörgés, pedig az étterem emeletén valahogy jobban éreztük magunkat, talán mert egységesebb és vidámabb a minden centiméterében nagyon alaposan kigondolt enteriőr. Erős színek, mexikói motívumok, hibiszkuszok borítanak mindent, és a tervezők láthatóan jól ismerik a képgalériánkban is szereplő eredeti bodegák hangulatát. Ha itt rendezünk szülinapi bulit, akkor az ünnepeltet az étterem látja vendégül, tavasztól a teraszra is kiülhetünk, és házhoz is szállítják a finomságokat.

Reggeli Burrito

Az Arriba Taquería egyik tulajdonosa Új-Mexikóból származik, és az alábbi receptet küldte a magyar Marie Claire olvasóinak. Otthon gyakran készítették ezt a csemegét, amely a neve ellenére nem reggelente, inkább késő délelőtt vagy délután került a család asztalára. Azt mondják, a Reggeli Burritót nem lehet nem szeretni.

Elkészítés:

Készítsünk lágy rántottát egy serpenyőben, majd ügyesen fektessük egy nagy búzatortillára. Adjunk hozzá friss mexikói salsát, pirított vagy sült burgonyát, grillezett paprikát, koriandert és egy kis sajtot. Ezek mellé tetszés szerint jöhetnek grillezett csirkeszeletek vagy a mexikói csípős kolbász, a chilivel és mexikói fűszerekkel készül chorizo. Ha mindent beleraktunk a tortillába, tekerjük össze a burritót jó szorosra, és tálaljuk melegen.