Hozzávalók:
4 főre
0.33 kg farfalle tészta
1 kg zöldség (padlizsán, cukkini, kaliforniai paprika, répa, szárzeller)
0,5 dl olívaolaj
50 gr vaj
0,5 poré
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tej
1,5 dl tejszín
50 gr parmezán
50 gr mazsola
50 gr pirított mandulaforgácsok
Elkészítés:
Serpenyőben megsütünk 1 kiló zöldséget – hála az enyhe télnek most lehet padlizsán, cukkini, kaliforniai paprika, répa, szárzeller – ebből sütés után marad fél kiló sült zöldség. Extra szűz olívaolajban sütjük, sóval, borssal, ízlés szerint morzsolt bazsalikommal és/vagy oregánóval fűszerezzük.
Tipp: zöldfűszerek nélkül jobban szeretjük, érződik a zöldségek íze.
Tipp2: a szárzellert piríthatjuk vajon, meghálálja.
Kifőzzük a tésztát, megsütjük a zöldségeket, majd készítünk egy tejmártást: kis póréhagymát és 1-2 gerezd fokhagymát aprítva felteszünk vajra, megpirítjuk, majd 1 dl tejet és 1 dl tejszínt öntünk rá és kis lángon főzzük. sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
A mazsolát (mennyisége ízlés szerint) a mártásba beledobjuk, hogy megszívja magát, belereszelünk parmezánt, hogy sűrűbb és finomabb legyen, és beleforgatjuk a tésztát és a zöldségeket.
Pirított mandulaforgácsokkal megszórjuk és jóízűen elfogyasztjuk!