Évindító sajtos-grillzöldséges polenta a Nemsütitől

2014. január 09.
Az év első Nemsüti receptje a Marie Claire online-on nem más, mint egy, az éttermekben is gyakran étlapra kerülő fogás, a polenta. Tőlük mostmindez sajtos-grillzöldséges egytálétel verzióban érkezik.

Hozzávalók:

(4 személyre)
25 deka polenta
fél liter zöldségalaplé
30–40 deka vaj
12 deka reszelt parmezán
10 deka friss, natúr kecskesajt
10 deka natúr joghurt
3-4 evőkanál olívaolaj
oregánó
bazsalikom
borsikafű
só, bors
1 kaliforniai paprika
1 szárzeller

Elkészítés:

A zöldségeket ízlés és szezon szerint válogassuk, mi ezeket használtuk: 2 kisebb cukkini, 1 padlizsán.

Serpenyőben hevítsük fel a vajat, majd pár percig pirítsuk meg benne a polentát. Apránként öntsük fel az alaplével, majd lassú tűzön főzzük puhára, míg sűrű, a tejbegrízhez hasonló állaga nem lesz.

A masszát akár előző nap is elkészíthetjük, nem baj, ha kissé megkeményedik. A zöldségeket vágjuk rusztikus darabokra, tegyük tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg a fűszerekkel, majd jól forgassuk össze, és grillezzük őket addig, amíg meg nem pirulnak. A padlizsánt érdemes esetleg bő olajon külön grillezni, mert több időre van szüksége, mint a többi hozzávalónak. A kukoricakását ezután tegyük robotgépbe a sajtokkal, a joghurttal és az olívaolajjal együtt, fűszerezzük meg, és dolgozzuk homogén masszává. Tegyük kivajazott (vagy olajjal kikent) tepsibe, és simítsuk el. Szórjuk a tetejére a grillezett zöldségeket, kicsit nyomkodjuk bele őket, szórjuk meg reszelt sajttal, majd addig süssük 180 fokos sütőben, amíg meg nem pirul a tetején a sajt.