Megválasztják az ország 10 legjobb magyar éttermét

2014. február 25.
Hamarosan kiderül, hogy mely éttermek kerültek be Magyarország gasztronómiai TOP 10-es listájába. A Hennessy-Dining Guide Év Étterme díjátadó gáláján, amelyre március első hétfőjén kerül sor a Sofitel Paris Budapest Éttermében, több elismerés is gazdára talál majd. Most először díjazzák az „Az év ifjú séftehetségét” valamint „Az év legprogresszívebb konyháját”.

Tíz esztendővel ezelőtt a magyar éttermek elismerésére hozta létre a Dining Guide az Év Étterme díjat, idéntől pedig a Hennessy konyakkal közösen díjazza a legkiválóbbak munkáját. A szakmai fórum értelemszerűen pár lépéssel mindig előrébb jár, mint a közízlés, de célja egyértelműen megfogalmazott: felhívni a figyelmet az igényes fogyasztásra és az előremutató gasztronómiai teljesítményekre. De vajon változott-e a szempontrendszer és az értékelés módszere az előző évekhez képest?

„A hangsúly az étterem szón van, tehát nagyon fontos, hogy kulináris vonatkozásban kifogástalan legyen, de ugyanakkor más „tulajdonsággal” is bírnia kell. Egy étteremnek ugyanúgy van személyisége, mint egy élő szervezetnek. Számít a helyszín, a design, a szerviz, de természetesen, ha csupán ezek alapján értékelnénk, félrevezető lenne. Mégiscsak a gasztronómiai teljesítmény a legfontosabb. Fontos a szezonalitás, a nyersanyagok szezononkénti változásai, azok minősége, az is előny, ha lokális sajátosságokkal is bír a konyha. Innováció és hagyomány-ismeret, ezek egyéni ízzel való vegyítése. Technológiai tökéletesség, és a nemzetközi trendek ismerete, hazai alkalmazhatósága. Mára nem csak a csúcsgasztronómiában kötelező a műgond, a fogások arculata, színe, geometriája, hanem az úgynevezett lazább bisztró stílusban is helye van. Nagyon sokat számít, hogy egy-egy étterem mit kommunikál önmagáról és, hogy annak a valóságban megfelel-e.” – nyilatkozta Vajda Péter, a Dining Guide képviseletében.

Hogyan választják ki a legjobbakat?

A végeredmény kialakításában, az értékelésben közel 20 fő vesz részt, akik rendszeresen járják az éttermeket és végül összegzik a benyomásaikat, tapasztalataikat. Nehéz folyamat, mert egy egyszeri alkalom alapján nem lehet mindent eldöntő véleményt alkotni, az együttes vélemény, a többszöri alkalmak alapján kialakult kép nyomán kerül sor az értékelésre.

Korai lenne még eredményekről beszélni, de annyit megtudtunk, hogy az élmezőnyben lesznek újrázók is, de azért vannak meglepetések, amiket különdíjakkal is elismer a Dining Guide. Néhány új formáció helyet követelt magának, és lesznek olyanok, akiket most már hiába keresnénk a TOP 10-es listán. A megtisztelő „Hennessy-Dining Guide Év Étterme”  díj mellett idén lesznek olyan díjak is, amelyek egyéni teljesítményeket ismernek el.  „Az év ifjú séftehetsége” díj arra hívja fel a figyelmet, hogy lehet nagyon fiatalon is csúcséttermi konyhát vezetni, annak minden felelősségével és nehézségeivel. „Az év legprogresszívebb konyhája” díj azt jelenti, hogy az értékelő csapat talált olyan éttermet, amely aránylag rövid időn belül látványos fejlődést ért el, hiszen szó szerint berobbant a köztudatba.