Viktória királynő kedvenc rózsavizes tortája

2014. március 27.
A Viktória torta fenséges ízének a tésztájába és a krémjébe kevert náhány csepp rózsavíz a titka. Legalábbis ezt állítja az egyik leghíresebb brit dizájner.

A Marie Claire nemrég megjelent áprilisi számában mellékletben böngészhetsz a legújabb gasztronómiai hírek, finomságok, érdekességek között. Bemutatjuk például Tom Dixon legújabb teáskészletét. A híres brit tervező, akinek jellegzetes lámpáit, kiegészítőit itthon is megvásárolhatjuk, az egyik legősibb hagyományhoz nyúlt vissza. A Brit Birodalomban széltében-hosszában hódoltak a délutáni teázásnak, és szerencsére ma sem teljesen elfeledett a régi szokás.

Az új, aranyozott sárgaréz Form Tea Set a tervező Eclectic nevű sorozatának része, amelyben már tortaállvány és -lapát is szerepel. Tom Dixon blogján egy másik angol klasszikus, a Viktória-torta receptje társaságában számolt be a teásszett megszületéséről. Az egyszerűen elkészíthető tortából állítólag gyakran kért Viktória királynő az ötórai teájához. Azt mondják, a tésztájába és a krémjébe kevert néhány csepp rózsavíz a titka. Nézzük, hogyan készül egy nagyjából 20 centi átmérőjű, emeletes torta.

A tésztához:
25 deka vaj
25 deka cukor
25 deka liszt, belekeverve egy teáskanál sütőpor
4 tojás
1 deci tejföl
1 teáskanál rózsavíz

A krémhez:
20 deka vaj
50 deka porcukor
1,5 deci tejszín
2 evőkanál piros lekvár vagy szörp
fél teáskanál rózsavíz
a díszítéshez bogyós gyümölcsök

Keverjük krémesre a vajat a cukorral és a rózsavízzel. Egyenként hozzáadva, alaposan keverjük el a krémben a tojásokat. Fokozatosan keverjük a krémbe a lisztet is, legvégül pedig a tejfölt. Osszuk el a tésztát két, sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük aranybarnára 180 fokosra előmelegített sütőben. Nagyjából negyed óra kell neki, utána hagyjuk kihűlni. Közben keverjük egészen krémesre a vajat a cukorral és a rózsavízzel, és miután kemény habbá vertük, adjuk hozzá a tejszínt is. A két tésztalapot ezután kenjük meg a krémmel, tegyük egyiket a másikra, a tetejét díszítsük gyümölccsel. Tálaljuk a legszebb porcelántányérunkon, teával, amelyet Tom Dixon készletével szervírozunk…