Hagyományteremtő tavaszi rendezvényre készül az EB OVO

2014. március 30.
Az EB OVO Egyesület konferenciát szervez városi kutyás életmód témakörben, amelynek célja, a felelős kutyás életmód népszerűsítése, az azt övező tévhitek szétoszlatása. A konferencia előtt civil összefogásként tavaszi köztakarítással kezdik a napot, amihez úgyszintén csatlakozhat kutyás és nem kutyás egyaránt.

Az EB OVO Egyesület kezdeményezése hagyományteremtő szándékú, hiszen a kutyás életforma kiaknázatlan terület szociális, társadalmi és egészségi szempontból egyaránt. Csonka Berta az egyesület elnöke hivatásukat abban látja, hogy megtalálják a kutyás kérdéskör helyét a társadalomban és életben tartsák azt, hiszen „a kutyatartás mára életmóddá vált, azonban annak elfogadásáért sokat kell még tenniünk az érintetteknek”

A téma aktualitása tehát folyamatos, melynek apropóján a többezer tagot számláló EB OVO Egyesület idén először kutyás konferenciát szervez!

Az első városi kutyás konferencia célja a témát övező téveszmék eloszlatása. A szakemberek előadásaiból kirajzolódik egy tudományos kép, kutya és gazda csodálatos együttéléséről. Ahhoz, hogy a kutyatartás ne kopjon ki a társadalomból, fontos a téma életben tartása, hiszen a jelenlegi, egyre szigorodó szabályozások csaknem lehetetlenné teszik a felelős városi kutyatartást.

Az egyesület teljesen új perspektívából közelíti meg a kutyás kérdéskört: Úgy gondolják, hogy minden kutyatartó felelősséggel tartozik a jelenben alakuló állami döntésekért, szabályozásokért, hiszen azok a jövő normáit rajzolják fel. Az EB OVO Egyesület szimpatizánsai számára elfogadhatatlan az a jövőkép, melyben az ember legjobb barátját mérlegelés nélkül pórázra kötik, kizárják, vadállatként kezelik. Hiszik, hogy az élet sokszínűségében a kutya az egyik legszebb szín!

A program a „Belváros új főutcájának kiépítése – II. ütem – Ferenciek tere és környéke rehabilitációja”című, KMOP-5.2.2/A-10-2f-2011-0001 jelű kiemelt városrehabilitációs projekt keretében elkülönített programalap felhasználásával megvalósuló mini-projektek támogatásának keretében jött létre.

És akkor következzenek a részletek!

Szabadság Tér, 2014. április 12. szombat, 10-16 óráig

Program:

10:00-12:00 Kutyás közTAKARÍTÁS
EB OVO tagjai és civil kutyások kitakarítják a Szabadság teret, immár 5. alkalommal
12:00-13:00 Fotókiállítás megnyitása, a „Kutya és Város” címmel
13:00-16:00 Konferencia a Felelős Városi Kutyatartásról
Kutyásokat érintő megoldások a mindennapokra, és a kutyás civil élet összefogása
13: 10-13:30 Társadalmi értékek érvényre juttatása a kutyatartás szabályozása kapcsán, Monoki Nikolett közgazdász13:40-14:00 Miért a Kutya az ember legjobb barátja?   Miklósi Ádám az ELTE Etológia tanszékvezetője
14:10-14:30  Ha minden póráz szakad, Korom Gábor a Tükörmódszer megalapítója
14:40-15:00 Új esély a gazdátlan és gazdájukat kereső kutyáknak:  Integrált kutyakereső alkalmazás, mobilon és weben.   Óvári András alapító, Vigyél Haza Alapítvány
15:10-15:30 Kié az erdő? Vadászok, kutyások? Külföldi jó példák jogász szemmel, dr. Pálinkás Viktória, Állat- és természetvédő jogász, okl. állatvédőr   
15:40-16:00 Civil közösségek bemutatása – Olyan civil szervezetek mutatkoznak be melyek aktív alakítói a kutyás életformának.