Sokan azt vallják, hogyha bűnözni akarunk, akkor azt lehetőleg reggel tegyük. Miért ne tolhatnánk ezt ebéd utánra, és miért ne kötnénk össze a kellemeset a hasznossal? Miért ne fogyaszthatnánk el kávé helyett egy a délutánra felkészítő, élénkítő teát egy csodálatos sajttorta köntösébe burkolva? Én legutóbb pontosan így tettem, de ennek a desszertnek nem csak ez az egy előnye van! Egyrészt nem kell sütni, tehát ezzel máris előrébb vagyunk, és kevesebb vele a macera. Másrészt a keksz alapú tésztákban azt imádom, hogy igazi stresszkezelés elkészíteni, feltéve, ha sodrófával zúzzuk össze darabokat. Én mindenképpen ezt ajánlom, mert utána garantáltan jobban fogjuk érezni magunkat!
Earl grey sajttorta
A tésztához
• 250 g zabkeksz
• 150 g olvasztott vaj
A krémhez
• 200 ml habtejszín
• 250 g natúr krémsajt
• 2 db zselatinlap
• 1 dl víz
• 4 ek cukor
• 1 citrom reszelt héja
• fél rúd vanília
• 1 tk earl grey tea (vagy egy filter)
1. A kekszeket morzsásra törjük. Ehhez használhatunk késes betétű robotgépet, de az is jó, ha zacskóba töltve sodrófával jól megütögetjük őket.
2. A kekszmorzsához adjuk a felolvasztott vajat, összekeverjük, majd a masszával kibéleljük a formákat, és hűtőbe tesszük őket.
3. A hideg tejszínt robotgéppel kemény habbá verjük, majd több részletben, óvatosan beleforgatjuk a krémsajtba, ezzel lazítjuk.
4. A vizet felforraljuk, majd beletesszük a cukrot, a citrom héját és a fél vaníliarudat. Közepes lángon nagyjából a felére beforraljuk.
5. Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
6. Ha elkészült a fűszeres cukorszirup, beletesszük a teafüvet, és 2 percig áztatjuk benne, majd az egészet leszűrjük.
7. A zselatinlapokat kinyomkodjuk, a még langyos sziruphoz adjuk, majd jól elkeverjük.
8. Több adagban hozzákeverjük a szirupot a sajtkrémhez, majd a keksszel bélelt formákat megtöltjük vele. Fél órára hűtőbe tesszük, amíg a krém meg nem dermed.