Mascarponés expressz vacsora három hozzávalóból

2014. március 26. |

Kárai Dávid, alias ízHUSZÁR ezen a héten egy gyors, könnyű fogást tartogat nektek, ami ráadásul még pénztárcabarát is. Kell ennél több egy hétköznap esti vacsorához?

Konyhai alapszabály: ha van egy jó alapanyagod, akkor igyekezz azt nem elrontani! Biztosan sokan elkövettük már azt a hibát, hogy végtelen mennyiségű összetevőből álló ételt kotyvasztottunk, de a végén mégis elmaradt az eufórikus ízorgia. Nem csupán azért érdemes mindig a szezon hozzávalóival dolgozni, mert az a legolcsóbb, hanem mert ezzel együtt a legjobb minőségű is. Nem télen kell nekiállni lecsót főzni, mert se paprika, se paradicsom nem nő ilyenkor szabad ég alatt, így az íze sem lesz olyan, mintha nyár közepén a napsugarak érlelte zöldségekből készítenénk.

Hugh Fearnley-Whittingstall – aki elsősorban a River Cottage sorozatból lehet ismerős – , szintén hasonló filozófiát követ. Legújabb műsorában azt próbálja bebizonyítani, hogy három egyszerű hozzávalóból is lehetséges finom ételt készíteni. És valóban: lehet!

Egyik este a kanapén ülve a már említett sorozat egyik részét kaptam el, amelyben a három hozzávaló a gomba, tészta és a mascarpone volt. Igen, a mascarponét nem csak a tiramisuhoz lehet használni, hanem sós ételekhez is kiváló, hiszen alapvetően semleges ízű. De visszatérve az ételre: miközben néztem, ahogyan készül, annyira megkívántam, hogy egyből a hűtőhöz mentem, mert gyanakodtam, hogy van otthon még egy doboz mascarpone sajtom. Igazam lett, így neki is álltam. A gombát körbeveszi a krémesen gazdag, lágy sajt, amit kevés reszelt citromhéj frissít fel, mindezt pedig néhány szál kakukkfűvel fűszerezzük, így lesz igazán kerek. Nem vagyok az a kifejezetten vegetáriánus típus, imádom a húsos ételeket, de azt kell, hogy mondjam, ebből nem hiányzott! Gyors, könnyű elkészíteni, és még pénztárcabarát is. Kell ennél több egy hétköznap esti vacsorához?

Hozzávalók:

•   2 ek olívaolaj
•    1 fej vöröshagyma
•    fél citrom reszelt héja
•    1 gerezd fokhagyma
•    40 dkg apró szemű csiperke gomba
•    250 g mascarpone
•    néhány szál friss kakukkfű
•    só
•    bors
•    300 g száraz tészta

Elkészítés:

1.    Az olívaolajban megpirítjuk a hagymát, majd hozzáreszeljük a fokhagymát, és 1-2 percig tovább pirítjuk, amíg illatozni nem kezd.
2.    Belereszeljük a citrom héját, néhány másodpercig pirítjuk, amíg az illóolajok kioldódnak, majd beletesszük a gombát, és sózzuk, borsozzuk.
3.    A gombát nem kell puhára főzni, hiszen akkor jó, ha még kicsit ropogós marad. Elég neki 5-10 perc, attól függően, hogy milyen nagyok a gombafejek.
4.    Végül beletesszük a mascarpone sajtot, jól elkeverjük a gombából kifolyt értékes szafttal, és friss kakukkfűvel fűszerezzük. (Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel hígíthatjuk.)
5.    Enyhén sós vízben fogkeményre főzött tésztával tálaljuk.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód