Mascarponés expressz vacsora három hozzávalóból

2014. március 26.
Kárai Dávid, alias ízHUSZÁR ezen a héten egy gyors, könnyű fogást tartogat nektek, ami ráadásul még pénztárcabarát is. Kell ennél több egy hétköznap esti vacsorához?

Konyhai alapszabály: ha van egy jó alapanyagod, akkor igyekezz azt nem elrontani! Biztosan sokan elkövettük már azt a hibát, hogy végtelen mennyiségű összetevőből álló ételt kotyvasztottunk, de a végén mégis elmaradt az eufórikus ízorgia. Nem csupán azért érdemes mindig a szezon hozzávalóival dolgozni, mert az a legolcsóbb, hanem mert ezzel együtt a legjobb minőségű is. Nem télen kell nekiállni lecsót főzni, mert se paprika, se paradicsom nem nő ilyenkor szabad ég alatt, így az íze sem lesz olyan, mintha nyár közepén a napsugarak érlelte zöldségekből készítenénk.

Hugh Fearnley-Whittingstall – aki elsősorban a River Cottage sorozatból lehet ismerős – , szintén hasonló filozófiát követ. Legújabb műsorában azt próbálja bebizonyítani, hogy három egyszerű hozzávalóból is lehetséges finom ételt készíteni. És valóban: lehet!

Egyik este a kanapén ülve a már említett sorozat egyik részét kaptam el, amelyben a három hozzávaló a gomba, tészta és a mascarpone volt. Igen, a mascarponét nem csak a tiramisuhoz lehet használni, hanem sós ételekhez is kiváló, hiszen alapvetően semleges ízű. De visszatérve az ételre: miközben néztem, ahogyan készül, annyira megkívántam, hogy egyből a hűtőhöz mentem, mert gyanakodtam, hogy van otthon még egy doboz mascarpone sajtom. Igazam lett, így neki is álltam. A gombát körbeveszi a krémesen gazdag, lágy sajt, amit kevés reszelt citromhéj frissít fel, mindezt pedig néhány szál kakukkfűvel fűszerezzük, így lesz igazán kerek. Nem vagyok az a kifejezetten vegetáriánus típus, imádom a húsos ételeket, de azt kell, hogy mondjam, ebből nem hiányzott! Gyors, könnyű elkészíteni, és még pénztárcabarát is. Kell ennél több egy hétköznap esti vacsorához?

Hozzávalók:

•   2 ek olívaolaj
•    1 fej vöröshagyma
•    fél citrom reszelt héja
•    1 gerezd fokhagyma
•    40 dkg apró szemű csiperke gomba
•    250 g mascarpone
•    néhány szál friss kakukkfű
•    só
•    bors
•    300 g száraz tészta

Elkészítés:

1.    Az olívaolajban megpirítjuk a hagymát, majd hozzáreszeljük a fokhagymát, és 1-2 percig tovább pirítjuk, amíg illatozni nem kezd.
2.    Belereszeljük a citrom héját, néhány másodpercig pirítjuk, amíg az illóolajok kioldódnak, majd beletesszük a gombát, és sózzuk, borsozzuk.
3.    A gombát nem kell puhára főzni, hiszen akkor jó, ha még kicsit ropogós marad. Elég neki 5-10 perc, attól függően, hogy milyen nagyok a gombafejek.
4.    Végül beletesszük a mascarpone sajtot, jól elkeverjük a gombából kifolyt értékes szafttal, és friss kakukkfűvel fűszerezzük. (Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel hígíthatjuk.)
5.    Enyhén sós vízben fogkeményre főzött tésztával tálaljuk.