Mexikói tortilla: látványos vacsora, csalás nélkül

2014. április 09. |

A helyzet a szokásos: el vagyunk úszva, nem érjük utol magunkat, és vendégek jönnek. Gyors, látványos, egyszerű vacsora kell. Mondjuk egy bitang jó mexikói? Ennél nem találtok jobbat ÍZhuszár szerint. Vegák is figyeljenek!

Mexikói tortilla: látványos vacsora, csalás nélkül

Gyakran a tortilla a mentőövem, ami akkor is jól jön, ha a barátokat szeretnénk megvendégelni, de inkább velük szeretnénk tölteni az időt, mintsem a konyhában rostokolni. Az a jó ezekben a receptekben, hogy nemcsak pofonegyszerűek, de akár előre is elkészíthetők. Nehéz velük melléfogni, főleg ha készítünk könnyedebb feltéteket is, mert megeshet, hogy a szenvedélyesen fűszeres mexikói konyha nem mindenkinek a barátja.

Az én személyes fúziós kedvencem a fokhagymás pirított garnélás verzió, amit kevés pirospaprikával szoktam fűszerezni. Ez megy rá a salátaágyra, és persze elmaradhatatlan elem hozzá a Világbajnok Guacamole. Hogy miért érdemelte ki ezt a címet? Mert ennél jobbat még tényleg nem ettem, de igazából nem is a recept a kulcs, hanem az érett avokádó. Ha túl kemény lenne, akkor inkább ne is vegyük meg. Vagy megvehetjük, de akkor „érlelnünk” kell minimum egy hétig. Mindenesetre, ha a megfelelő alap megvan, már csak egy kevés lime-ra, friss korianderre, fokhagymára, némi sóra és borsra van szükségünk, és meg is volnánk. Tényleg annyira jó, hogy még a garnéla sem hiányzik mellőle, csak egy kevés paradicsomsalsa kell, és kész is a tökéletes vegatortilla!

Jó, tudom, van, akinek hús nélkül nem étel az étel, ezért, hogy ők se maradjanak ki, nekik pedig itt egy friss chorizos recept, amit a füstölt pirospaprika tesz igazán fenségessé.

Pico de Gallo (paradicsomsalsa)

Hozzávalók:
•   1 kis fej lila hagyma
•    5-6 paradicsom
•    1 evőkanál jalapeno paprika
•    friss koriander
•    só
Elkészítés:
1.    A hagymát megpucoljuk, és apró kockára vágjuk.
2.    A paradicsomok magját eltávolítjuk, és csak a külső húsos részt használjuk. Ezt vágjuk fel szintén apró kockára, és keverjük a hagymához.
3.    Az ecetes jalapeno paprikát is felaprítjuk, jöhet a többi hozzávalóhoz.
4.    Durvára vágott friss korianderrel és ízlés szerint sóval fűszerezzük.

Világbajnok Guacamole

Hozzávalók:
•    2 db nagy, érett avokádó
•    2 szál újhagyma
•    2 teáskanál lime-lé
•    1 nagy fej fokhagyma
•    apróra vágott piros chili
•    friss koriander
•    só
•    bors

Elkészítés:
1.    Az avokádókat félbevágjuk, kivesszük a magjukat, majd egy kanállal kikaparjuk a húst, és egy tálba öntjük. Villával jól összetörjük.
2.    A felszeletelt újhagymát, a reszelt fokhagymát, a lime levét és a kimagozott chilipaprikát az avokádóhoz tesszük, és elkeverjük.
3.    Sóval, borssal és friss korianderrel fűszerezzük.

Házi friss chorizo

Hozzávalók:
•    1 fej vöröshagyma
•    300 g darált sertéshús
•    2 gerezd fokhagyma
•    3 teáskanál füstölt pirospaprika
•    só, bors

Elkészítés:
1.    A hagymát megpucoljuk, apró kockára vágjuk, és serpenyőben, kevés felhevített olajon megpirítjuk.
2.    Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és barnára pirítjuk.
3.    Belereszeljük a fokhagymát, és 1-2 percig tovább pirítjuk, majd elzárjuk alatta lángot, és beletesszük a paprikát. Jól összeforgatjuk.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód