A napjainkban ismert salzburgi galuska nem más, mint egy édes felfújt, ami égetett tésztájú galuskából és omlettből fejlődött ki. Az osztrák konyha alapvető fogásai közé tartozik, receptjét már a XIX. század közepén felvették a jó konyhát roppantul kedvelő Habsburg-Lotaringiai János főherceg szakácsainak receptkönyvébe. A Kempinski Hotel ÉS Bisztrójában még néhány napig megkóstolhatjuk. Ha lemaradunk róla, a recept alapján otthon is elkészíthetjük. Isteni finom!
Hozzávalók:
5 tojás,
4 evőkanál porcukor,
1 kávéskanál liszt,
egy kevés reszelt citromhéj,
2 evőkanál tej,
3 evőkanál vaj
Elkészítés:
5 tojás fehérjét nagyon keményre verünk 3 evőkanál porcukorral. Óvatosan beleforgatjuk 3 tojás sárgáját, beleszitálunk 1 kávéskanál lisztet és hozzáadunk egy kevés reszelt citromhéjat.
Felhevítjük 3 evőkanál vaj, 2 evőkanál porcukor és 2 evőkanál tej keverékét és tűzálló formába öntjük.
A tojásfehérjés masszából 4 galuskát formálunk, a tűzálló tálba ültetjük őket és az edényt azonnal az előmelegített sütőbe toljuk. A galuskákat 200 Celsius fokon aranysárgára sütjük.
Porcukorral megszórva azonnal tálaljuk.