Nyárindító pestós saláta

2014. május 25.
Itt a meleg, jöhetnek a könnyed, zöldséges receptek, melyek elkészítéséhez nem kell sokat a konyhában állni. Következzenek Ízbolygó imádnivaló, pestós „megoldásai”.

A pesto az egyik legegyszerűbben elkészíthető és legsokrétűbben variálható nyári alapanyagom. Tehetjük tésztára, kenhetjük kenyérre, vagy megbolondíthatunk vele egy salátát is.

Kell hozzá:

zöld levél (bazsalikom, petrezselyem, koriander, retelkevél, spenót vagy sóska)
olajos mag (fenyőmag, mandula, mogyoró, dió, napraforgómag stb)
olívaolaj

frissen őrölt bors
parmezán sajt

Nyári saláta mandulás petrezselyem pestóval

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg újburgonya
10 koktélparadicsom
1 sárga és 1 zöld cukkini
2 sárgarépa
50 g bébispenót vagy rukola
4 ek olaj

Mandulás petrezselyempesto

1 nagy csokor petrezselyem
5 dkg mandula
kevés citromlé
1 dl olívaolaj

frissen őrölt bors

Elkészítés:

Az újburgonyát hideg víz alatt alaposan megdörzsöljük, majd cikkekre vágjuk. A koktélparadicsomokat, cukkiniket megmossuk, a sárgarépát megtisztítjuk és úgy mossuk meg. A cukkiniket karikára, a répát vastagabb szeletekre, a paradicsomokat félbe vágjuk.

Egy serpenyőt előmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a burgonyát és a sárgarépát és nagy lángon pirítjuk, néha átkeverjük. 5 perc pirítás után hozzáadjuk a cukkiniket és lefedjük 5 percre és a lángot is mérsékeljük alatta. Ezt követően levesszük a fedőt és kevergetve rápirítunk. Ha minden zöldség puha, elzárjuk alatta a lángot és sózzuk. A pestóhoz az alapanyagokat alaposan összeturmixoljuk, majd a megsütött zöldségeket átforgatjuk a pestóval, hozzáadjuk a paradicsomokat és a bébispenótot, így tálaljuk.