Jéghideg egresleves

2014. június 14.
Az ilyen forró napokon ki az, akinek kedve van meleg fogásokat enni? ÍzHUSZÁR a kettő az egyben megoldásokra szavaz, azaz a tápláló, ugyanakkor hűsítő ételekre. Ezt legkönnyebben egy tál hideg gyümölcslevessel lehet kivitelezni, hiszen sok munka nincs vele, mégis eszméletlen finom a végeredmény.

Eper, sárgadinnye, meggy – ezek a slágerek, de gyakorlatilag bármiből készíthetjük, akár egresből is. Ezt a ribizlifélék családjába tartozó gyümölcsöt valamiért mostohagyerekként kezeljük, olyannyira, hogy Franciaországban a mai napig nincsen neve – „makrélához való ribizlinek” (groseille de maquereau) hívják. Persze nem véletlen, mert a benne levő erős savak tökéletes kiegészítőként szolgálnak a halhoz, de gyakran használják báránycomb vagy vaddisznó körítéseként is.

Elismerem, hogy karakteresen savanykás íze megosztó lehet, de aki kedveli mondjuk a citromtortát, az ezt is imádni fogja! A leves készítésénél ízlésünk és egresünk savanyúsága szerint kell változtatni a cukor vagy éppen a méz mennyiségén, de fontos, hogy tálalás előtt alaposan hűtsük le, és az édesítés során azt is vegyük figyelembe, hogy hidegen a leves savanyúsága tompulni fog. Kevés narancshéjjal fűszereztem, plusz a gyömbér is jól áll neki, de nyugodtan jöhetnek még bele a klasszikus gyümölcsleves-ízesítők: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs. Tejföl helyett használhatunk joghurtot, bár én a jó házi tejfölt (ami legalább 25%-os), semmi pénzért nem cserélném le!

Hozzávalók:

•   50 dkg egres
•    5 dl víz
•    3 evőkanál cukor
•    3 cm gyömbér
•    1 narancs héja
•    1 csipet só
•    1 kis pohár tejföl

Elkészítés:

1.    Az egrest megmossuk, és a szárát, valamint a barna végeket lecsipkedjük.
2.    A megtisztított egrest egy lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk a cukrot, belereszeljük a gyömbért és a narancs héját, megszórjuk egy csipet sóval, és közepes lángon melegíteni kezdjük.
3.    Addig főzzük, amíg teljesen puha nem lesz.
4.    A levét átszűrjük egy tálban, és finom lyukú szitán átpasszírozzuk az egrest.
5.    A még meleg levesből a tejfölhöz kanalazunk egy-két merőkanállal, és alaposan kikeverjük.
6.    Az így kapott langyos tejfölt apránként hozzáadjuk a leveshez, közben pedig habverővel folyamatosan keverjük.
7.    Tálalás előtt alaposan lehűtjük.