Málta zöld szentélyei

2014. június 23.
Nem egyszerű menedéket találni a tűző mediterrán napsütés elől egy olyan országban, amelyet a strandolók és a napozásért rajongók Mekkájaként emlegetnek, ám a máltai szigetek rejtenek egy buja, csodálatos titkot. Ez a titok ráadásul egy kis nyugalmat ígér a különben oly aktív, napozással, fürdéssel és városnézéssel töltött nyaralás közepette. A festői mészkövek közé csodálatos köz- és magánkertek ékelődnek. Ezek nagy hagyományokkal rendelkeznek e területen – a legrégebbiek közül sokat még a Szent János Lovagrend virágkorában hoztak létre.


Marsaxlokk, Málta

A lovagok kertszeretetének egy kései példája az Argotti Kert Florianában. Az eredetileg Pinto nagymester magánkertjeként a 18. században épült kert egy századdal később vált botanikus kertté, amelyben roppant változatos fák és bokrok találhatóak a tölgyfáktól a leanderekig és cserepes növényekig, főleg kaktuszokig.
A Marsamxetto Kikötőre néz a Hastings Kert, a Valletta bástyáin elterülő vonzó városi kert kilátással a Manoel szigetre és a Msida-öbölre. Lord Hastings India alkirálya volt 1924-ig, amikor Málta kormányzójává nevezték ki.

A vallettai félsziget másik oldalán a Felső és Alsó Barrakka Kertek díszítik a Nagy Kikötőre néző bástyákat. Az Alsó Barrakka a Nagy Kikötő bejáratára néző bástya szélén található, és pazar látványt nyújt a kikötő bejáratától egészen a Ricasoli erődig. A Felső Barrakka eredete 1661-re nyúlik vissza; akkoriban az olasz lovagok magánkertje volt, akiknek lakhelyeik (rendházaik) a közelben találhatóak. A kertet 1824-ben nyitották meg a nyilvánosság előtt, és máig hűsítő árnyékot és békét nyújt látogatóinak a nyüzsgő főváros szívében.

Palazzo Parisio, Naxxar

Málta tömérdek palotája közül kiemelkedik három: a Palazzo Parisio Naxxarban, a Villa Francia Lijában és a Villa Bologna Attardban. Mindhárom a máltai nemesek otthona volt korábban, a Palazzo Parisio és a Villa Bologna jelenleg is az. E két utóbbit gyakran használják különböző magánesemények, esküvők, koncertek helyszíneként, de leggyönyörűbb részei mégis a kertek, amelyek az olasz hagyományokat követve gyönyörű szimmetrikus alakzatokat hoznak létre a mediterrán színek kavalkádjából.

Két másik, impozáns máltai házakhoz tartozó, állami tulajdonban lévő kert a San Anton Palotához tartozó kertek Attardban, valamint a Buskett Kert a Verdala Palota körül a Dingli szikláktól a sziget belseje felé fekvő völgyben, amelyet még a lovagok ültettek, hogy vadászterületként használják. San Anton Palota a brit kormányzó hivatalos rezidenciájaként szolgált, jelenleg pedig a máltai elnök lakhelye. A kert, ahova már számtalan államfő ellátogatott, érett fáival, régi kőurnáival, szökőkútjaival, tavaival és szabályos virágágyásaival igazi botanikai csemege.