Nyári éjszakák Rijekában

2014. július 16.
A csupán bő négy órás autóútra lévő horvátországi kikötőváros rengeteg színes és izgalmas kulturális programmal remek választás lehet az idei nyaraláshoz.

A Budapesttől mindössze 500 kilométerre fekvő Rijeka (Fiume) méltatlanul elhanyagolt nyári úti cél. A Monarchia egykori fontos kikötővárosa amellett, hogy gyönyörű, barokk épületekkel teli óvárossal büszkélkedhet, egy sor izgalmas kulturális programmal csalogatja a a színház, a festészet és a zene szerelmeseit.

Művészet minden utcasarkon

Júliusban Rijeka terei és utcái varázsütésre színpaddá alakulnak. A Rijekai Nyári Éjszakák fesztiválon július 24-ig harminc előadást nézhetünk meg, köztük két izgalmas premiert, a Don Quijote és a Don Juan című táncelőadásokat. De nemcsak színházzal, hanem képzőművészeti kiállításokkal is találkozhatunk az utcákon, sőt maga Trsat vára is galériává változik nyaranta egy-egy napra. Persze a zene sem hiányozhat a forró nyári estékből. A berlini Delta Sound kellemes underground elektronikus zenét hoz Fiumébe, de a keményebb vonalak kedvelői is örülhetnek, hiszen amerikai és helyi metálbandák fogják felrázni a strandolástól elpilledt testeket.

És ha már ott vagyunk

Mindenképpen érdemes körüljárni az óvárost, mert számtalan középkori és barokk kincset rejteget, például a 15. századi várostornyot. Szép a város védőszentjének tiszteletére épített Szent Vitus-dóm vagy a barokk stílusjegyeket viselő Magasztos Mária-templom a híres ferdetoronnyal. Bátran kóstoljuk meg a halételekben gazdag helyi konyha fogásait, a szardíniával, kagylóval, tonhallal és tintahallal készülő ételeket. Ismertebb talán a darált húsból készített cevapcici vagy a pékségekben kapható, mindenféle földi jóval töltött burek. Ha nincs kedvünk vagy lehetőségünk autóval utazni, választhatjuk a vonatot is, ami 56 euróért visz minket Fiumébe.