A világ legdrágább teája

2014. július 24.
Azon manapság már meg sem lepődünk, hogy különleges borokért vagy régi whiskeykért egyesek kisebb vagyonokat hajlandóak kifizetni, a 180 fontba kerülő tea azonban már megüti a fülünket.

A híres londoni Baker Streeten álló, Royal China Club névre keresztelt, előkelő teázóba betérő vendégek valószínűleg nem mindennapos, reggeli ébresztő gyanánt kóstolják meg a teaház leghíresebb és egyben legdrágább teáját.

A 180 fontot, azaz körülbelül 72,000 forintot érő forró ital a legendás Da Hong Pao (Nagy Vörös Köntös) tealevelekből készül, mely nevét állítólag egy különleges ajándékról, egy bizonyos vörös köntösről kapta, amit a Ming dinasztia egyik császára borított a teafákra, melyek levele beteg édesanyját meggyógyította. A tea különlegessége egyrészt abban áll, hogy az évnek csak bizonyos napjain lehet leszedni őket, de az sem elhanyagolható, hogy felszolgálása előtt nagyjából 80 évig kell érlelni.     

Az angolok és kínaiak közös szenvedélyét kielégítő Royal China Club-ban a nevezetes tea gondosan válogatott levelekből készül, melyeket először megfonnyasztanak, majd faszénen pörkölik, hogy különleges aromát kapjon. A tökéletes ízharmónia érdekében a teaházban az italt pontosan 95 fokos hőmérsékletek szolgálják fel. Kínában egyébként ezzel a teával a legillusztrisabb vendégeket szokták kínálni. Ha valaki mégis sajnálná egy olcsóbb laptop árát egy csésze teára, a nevezetes teázóban kipróbálhat különleges italokat már 5 fontos áron is.