Sárgabarack lekvár egy kis vaníliával

2014. július 30.
ÍzHuszár ezen a héten egy igazán különleges lekvár receptjével kedveskedik nektek.

Lekvárt főzni nem csak több tíz kiló gyümölcsből lehet, én ezt a részét legalábbis meghagyom a nagymamámnak, aki rendre küldi az új évjáratú ribizli-, szilva- és eperlekvárokat. Éppen ezért, ha magam teszek el ily módon gyümölcsöt, sokkal kisebb mennyiséget készítek, és nem is a hagyományos ízesítéssel. Így történt ez az idei sárgabaracklekvárral is: a klasszikus receptet némi vaníliával fűszereztem, majd barna rummal ízesítettem, így lett tökéletes reggeli csemege, ami puha kalácsra kenve mindent lepipál! A befőzéstől sokan félnek, de amennyiben betartunk egy-két alapszabályt, akkor gond nélkül eláll egy évig. Az egyik ilyen, hogy az üvegeket csírátlanítani kell. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy minden üveget alaposan kimosunk és átöblítünk, majd beteszünk a mikróba 30-40 másodpercre. Nem vagyok a mikrohullámú sütő nagy barátja, de ami az alapvető hátránya, az most a legnagyobb előnye is: elpusztít minden bacit és oda nem illő szennyeződést. Ha elkészült a lekvár, akkor azt a sterilizált üvegekbe töltjük, alaposan rácsavarjuk a tetejét, és néhány másodpercre fejre állítjuk. Ezután jöhet a száraz dunszt, amihez érdemes előkotorni a vastag téli paplanunkat, még forrón beletekerni a lezárt üvegeket, majd berakni a sarokba. Hagyjuk, hogy egy-másfél nap alatt így szép lassan hűljenek ki, aztán mehet is a kamrapolcra!

Vaníliás sárgabaracklekvár

Hozzávalók:
1,5 kg sárgabarack
12 dkg cukor (aki édesebben szereti, az tehet hozzá többet is)
1 rúd vanília
2-3 evőkanál rum

Elkészítés:
1. A sárgabarackokat félbevágjuk, kimagozzuk, és egy nagy tálba tesszük.
2. Hozzáadjuk a cukrot, a vanília kikapargatott magjait és a rudat is, majd alaposan elkeverjük.
3. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
4. Másnap az egészet átöntjük egy edénybe, hozzáadjuk a rumot, és közepes lángon elkezdjük főzni. Az elején még nem kell mellette állni, elég, ha néha megkavargatjuk, de amint érezzük, hogy elkezd sűrűsödni, akkor bizony már figyeljünk oda, mert könnyen odakaphat!
5. Egészen addig főzzük, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri, majd ha késznek ítéljük, akkor kihalásszuk belőle a vanília rudat. Én úgy szeretem, ha picit homogénebb, úgyhogy botmixerrel adtam neki egy kicsit, de ha darabosra hagynánk, ez elhagyható.
6. A kész lekvárt sterilizált üvegekbe töltjük (ebből a mennyiségből kb. két darab 375 ml-es jön ki), majd lezárjuk, és néhány másodpercre fejre állítjuk.
7. Száraz dunsztba tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Időjárástól függően ez egy-két nap.