Szakadt ruhát „varró” varázstoll

2014. augusztus 08.
Az Electrolux Design Lab versenyének egyik döntőse, a The Fabric Pen szó szerint varázsütésre javítaná meg kedvenc, elszakadt pulóverünket. Nem kell se tű, se cérna, elég odaérinteni a csodaeszközt, és máris búcsút mondhatunk a felfeslett szálaknak és a ruháinkon éktelenkedő lyukaknak.

Sokak számára egy álom válna valóra, ha a fiatal, litván dizájner, Ingrida Kazėnaitė találmánya forgalomba kerülne. Azok, akik nem tudnak, vagy akarnak varrni, sokszor inkább megválnak egy-egy szeretett, de sajnálatos módon elszakadt ruhadarabtól, mint, hogy varrónőhöz cipeljék azt.

A leleményesebbek megpróbálhatják sálakkal vagy kitűzőkkel eltakarni a szégyenletes szakadást, vagányabbak mondhatják, hogy „ez eleve ilyen volt”, de a The Fabric Pen névre hallgató csodaeszköz ezeknél mind sokkal jobb megoldást kínál.

A Fabric Pen lényege, hogy az eszköz először feltérképezi az adott ruha anyagát, beazonosítja a színét és összetételét, majd háromdimenziós nyomtatással befoltozza a területet. „A kinyomtatott folt hozzáilleszti magát a kilógó szálakhoz, és beleolvad a ruha anyagába.” – állítja a termék leírása.A találmány jelenleg az Electrolux Design Lab versenyének döntőse, és bár a Fabric Pen még csak elméleti síkon létezik, Kazėnaitė szerint a megvalósítás a közeljövőben lehetséges lesz.

A dizájner szerint a Fabric Pen segítségével nem csak megjavíthatjuk, de egyedi módon alakíthatjuk is ruhatárunkat, ráadásul sokkal környezettudatosabb is, mint állandóan újabb darabokra cserélni a sérült ruhákat.