Csodaital, amitől nem csak szebb, de okosabb is leszel

2014. augusztus 12.
Legalábbis ezt ígéri a szépségápolással foglalkozó Fountain cég The Geek Molecule nevű készítménye.

A The Geek Molecule olyan termék, ami fokozza a mentális teljesítményt, javítja a memóriánkat, segíti a koncentrációt, éberséget és jobb figyelmet biztosít, és még ki tudja mit csinál. Állítólag.

A csodaital egyik fő összetevője a gotu kola, egy olyan Indiában őshonos növény, amit már több ezer éve alkalmaznak az ayurvédikus gyógyászatban. Ennek a növénynek tulajdonítják a memóriaserkentő, és agyserkentő hatásokat, de elvileg stressz és depresszió ellen, sőt, még a libidó fokozására is jó. Emellé kerül a készítménybe cink, és a szépségipar vesszőparipája, a hyaluronsav is, ami a szövetek vízháztartásának megfelelő szinten tartásáért és a ráncok feltöltéséért felelős. Mindössze annyit kell tenni, hogy ebből a koktélból minden nap egy teáskanálnyit (5 ml-t) a kedvenc üdítőnkbe cseppentünk, és a cég szerint napról napra szebbek és okosabbak leszünk. Mindezért majdnem 30 fontot, azaz körülbeül 12,000 forintot kellene fizetnünk.


Ez a muskátlilevélre hajazó, kétes hírű növény a gotu kola

Aisling Pigott, brit táplálkozási szakértő azonban szkeptikus. Szerinte semmilyen csodaszer nem lehet olyan jó hatással az agyunkra, mint a megfelelő táplálkozás. Kritizálja továbbá a The Geek Molecule borsos árát, és megjegyzi, hogy „bár valóban kimutatta néhány tanulmány a gotu kola élénkítő hatását, a legtöbb kísérletet patkányokon végezték és a hosszú távú hatásokról még nem tudnak, míg más tanulmányok egyáltalán semmilyen hatását nem mutatták ki a növénynek.” Ez persze elég nyugtalanító, de Pigott hozzátette: „Ha az utasításoknak megfelelően fogyasztjuk a készítményt, kicsi a valószínűsége, hogy bármilyen kárt vagy mérgezést okozna szervezetünkben.”

Ami azért valljuk be, még mindig elég sovány vigasz, ha a mérleg másik oldalán a gyártó szárnyaló mentális képességeket, ránctalanságot, meg majdhogynem örök életet ígér.