Körömlakk, ami megvéd a nemi erőszaktól

2014. szeptember 05. |

Randidrogok hatására elszíneződő körömlakkot fejlesztettek ki amerikai diákok. Bár a szándék a fontos, az pedig kétségtelenül jó, kérdés, hogy tényleg hasonló termékre van-e szükség ahhoz, hogy kevesebb legyen a nemi erőszak áldozatául esett nők száma?

Mostantól, ha a kedves idegentől kapott ajándék ital gyanúsnak tűnik, elég diszkréten a folyadékba mártanunk kisujjunkat, és ha körömlakkunk elszíneződik, máris az arcába önthetjük a pohár tartalmát. Ugyanis ez azt jelenti, hogy a nagylelkű meghívás mögött aljas hátsószándék lapult, a gusztusosnak tűnő koktélban pedig valamilyen randidrog.

Négy Észak-Karolinában tanuló fiatal, Ankesh Madan, Stephen Grey, Tasso von Windheim és Tyler Confrey-Maloney fejlesztették ki az “Undercover Colours” névre hallgató lakkokat, amik olyan randidrogokat képesek kimutatni, mint a hírhedt GHB-t vagy a Rohypnolt. “Mindannyiunknak van közeli ismerőse, akinek már volt valamilyen szörnyű tapasztalata a randidrogokkal, ezért próbáltunk valami olyan módot találni, amivel megelőzhetjük ezt a szörnyű bűnt.” – magyarázza Madran a Higher Education Worksnek

Bár ahhoz kétség sem fér, hogy a feltalálókat a legnagyobb jó szándék vezérelte, sajnos nem szabad elfelejtenünk, hogy a lányoknak beadott randidrogok hatása alatt elkövetett nemi erőszak csak nagyon kis részét képezi a nők elleni szexuális támadásoknak. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége által elvégzett felmérés szerint a nők 20%-a esik nemi erőszak áldozatául élete során, és további körülbelül 20% ellen kísérelnek meg erőszakot. Ami pedig a legrémisztőbb,  – és jelen esetben ezen van a hangsúly – hogy ezeknek az eseteknek a 70%-ában az elkövető nem egy sikátorban ránk leselkedő idegen, vagy egy ismeretlen a péntek esti buliból, hanem rokonok, “barátok” és ismerősök.

Továbbá sokan támadták a drogdetektor körömlakkot azért is, mert egyértelműen azt az üzenetet küldi, hogy a minden esetben a nőknek fel kell készülniük a nemi erőszak ellen. Ebből pedig az következik, hogy ha a baj mégis megtörténik, az csakis azért lehet, mert a nő nem készült fel megfelelően. Sajnos, amikor a nemi erőszakért sokan még mindig az áldozatot hibáztatják, mikor a megerőszakolt nőkről szóló hírekre, még mindig sokan a “nem kellett volna ennyit innia” vagy “nem kellett volna olyan kihívóan öltözködnie” szavakkal reagálnak, akkor ez egy nagyon is fontos probléma.  

Hiszen szinte napról-napra bővül a nemi erőszak kivédését célzó eszközök hosszú sora, azonban az keveseknek jut eszébe, hogy talán nem paprikaspray-vel teletömött retikülökkel kellene felvenni a harcot a nőket érő erőszak ellen.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?