Körömlakk, ami megvéd a nemi erőszaktól

2014. szeptember 05.
Randidrogok hatására elszíneződő körömlakkot fejlesztettek ki amerikai diákok. Bár a szándék a fontos, az pedig kétségtelenül jó, kérdés, hogy tényleg hasonló termékre van-e szükség ahhoz, hogy kevesebb legyen a nemi erőszak áldozatául esett nők száma?

Mostantól, ha a kedves idegentől kapott ajándék ital gyanúsnak tűnik, elég diszkréten a folyadékba mártanunk kisujjunkat, és ha körömlakkunk elszíneződik, máris az arcába önthetjük a pohár tartalmát. Ugyanis ez azt jelenti, hogy a nagylelkű meghívás mögött aljas hátsószándék lapult, a gusztusosnak tűnő koktélban pedig valamilyen randidrog.

Négy Észak-Karolinában tanuló fiatal, Ankesh Madan, Stephen Grey, Tasso von Windheim és Tyler Confrey-Maloney fejlesztették ki az „Undercover Colours” névre hallgató lakkokat, amik olyan randidrogokat képesek kimutatni, mint a hírhedt GHB-t vagy a Rohypnolt. „Mindannyiunknak van közeli ismerőse, akinek már volt valamilyen szörnyű tapasztalata a randidrogokkal, ezért próbáltunk valami olyan módot találni, amivel megelőzhetjük ezt a szörnyű bűnt.” – magyarázza Madran a Higher Education Worksnek

Bár ahhoz kétség sem fér, hogy a feltalálókat a legnagyobb jó szándék vezérelte, sajnos nem szabad elfelejtenünk, hogy a lányoknak beadott randidrogok hatása alatt elkövetett nemi erőszak csak nagyon kis részét képezi a nők elleni szexuális támadásoknak. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége által elvégzett felmérés szerint a nők 20%-a esik nemi erőszak áldozatául élete során, és további körülbelül 20% ellen kísérelnek meg erőszakot. Ami pedig a legrémisztőbb,  – és jelen esetben ezen van a hangsúly – hogy ezeknek az eseteknek a 70%-ában az elkövető nem egy sikátorban ránk leselkedő idegen, vagy egy ismeretlen a péntek esti buliból, hanem rokonok, „barátok” és ismerősök.

Továbbá sokan támadták a drogdetektor körömlakkot azért is, mert egyértelműen azt az üzenetet küldi, hogy a minden esetben a nőknek fel kell készülniük a nemi erőszak ellen. Ebből pedig az következik, hogy ha a baj mégis megtörténik, az csakis azért lehet, mert a nő nem készült fel megfelelően. Sajnos, amikor a nemi erőszakért sokan még mindig az áldozatot hibáztatják, mikor a megerőszakolt nőkről szóló hírekre, még mindig sokan a „nem kellett volna ennyit innia” vagy „nem kellett volna olyan kihívóan öltözködnie” szavakkal reagálnak, akkor ez egy nagyon is fontos probléma.  

Hiszen szinte napról-napra bővül a nemi erőszak kivédését célzó eszközök hosszú sora, azonban az keveseknek jut eszébe, hogy talán nem paprikaspray-vel teletömött retikülökkel kellene felvenni a harcot a nőket érő erőszak ellen.