Kiránduljunk csillagos ég alatt

2014. augusztus 22.
A Zselicnek papírja van róla, hogy lankáin-dombjain alig zavarják mesterséges fények a csillagos égbolt látványát. A helyiek kihasználják ezt, és csodálatos éjszakai túrákat szerveznek.

A zselici Csillagoségbolt-park lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli szelíd dombjain, rétjein olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán akad. Naplemente után derült égbolt esetén az ismert csillagképek mellett a halványabb csillagok sokaságát és a Tejutat is látni lehet. Az International Dark Sky Park címet Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el 2009-ben.

A Duna-Dráva Nemzeti Park és a Magyar Csillagászati Egyesület közösen hozott létre egy csillagászati tanösvényt, amelyen rendszeresen túrákat is szerveznek. Legközelebb augusztus 23-án, szombaton este tudhatunk meg rengeteg érdekességet a fényszennyezés jelenségéről és a csillagos égbolt csodáiról. A túra résztvevőinek létszáma korlátozott, ezért előzetes jelentkezés szükséges – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület oldalán.

Ha vállalkozunk az éjszakai kirándulásra, csillagász szakember segítségével, távcsővel figyelhetjük meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és közben a nemzeti park őrétől is számtalan érdekes információt tudhatunk meg. Érdeklődhetünk a 06.30.405.45.71-es telefonszámon vagy a wodtke@ddnp.kvvm.hu címen. Ne csüggedjünk akkor sem, ha lemaradunk az augusztusi túráról, egy sokcsillagos programot akár az egyesület, akár a Hotel Kardosfa segítségével bármikor egyszerűen meg tudunk szervezni.