A kávék világa – divat az újhullám

2014. szeptember 19.
Bloggereink, Suri Adrienn és Kustos Nikolett, akik hétfőnként, állandó jelleggel jelentkező sorozatban mutatják be ezentúl a legdizájnosabb kávézókat nektek, egy kis szakmai ismertetővel jelentkeznek ma be soron kívül.

Újhullámos kávézó, flat white, cold drip, single origin, arabica mind-mind hangzatos kifejezések. De valljuk be, sokan zavarban vagyunk, mit is jelentenek ezek valójában.

Első pár alkalommal, olyan újhullámos kávézókat mutatunk be, ahol tényleg a kávé a lényeg, magasan képzett baristák dolgoznak a pult mögött és a hagyományos espresso-technológia mellett alternatív eszközökkel is készítenek kávét. Sokat hallottuk már, hogy sorra nyílnak az ‘speciality’ kávézók Budapesten, ahol úgynevezett harmadik hullámos kávék kaphatók. Dobos Ádám a This is Melbourne too baristája, elhivatott kávészakértő segített tisztázni a tévhiteket és a fogalmakat.

A speciality kávénak, amiből az újhullámos (new wave coffee) más néven harmadik hullámos (3rd wave coffe) kávék készülnek, pontos definíciója is akad. Speciality kávék alatt, azokat a kiváló minőségű kávékat értjük, amit egy szakértő zsűri 100 pontos skálán, minimum 80-as ponttal illet. Az ízeken túl, figyelembe veszik az ültetvények gondos művelését, a kávé aratását és feldolgozás folyamatát.

Azonban a puszta pontoknál az újhullámos kávékészítés sokkal többet jelent. Egy szemléletmód, amely törekszik az adott termőterület karakterét és egyediségét visszahozni a kávé ízében. Mindez nagyban függ az őrlő és a gép beállításától, így az őrlemény finomságától, mennyiségétől, a víz minőségétől és hőmérsékletétől. A gondos pörkölés adja meg mindezekhez az alapot. A világos pörkölés során megmaradnak a kávéban azok a savak, amitől olyan egyedinek és másnak érezzük az újhullámos kávékat. Akik az olasz típusú fekete kávét szeretik jobban, pont ezeket a savakat nem kedvelik. Ahogyan egy sztárséf, úgy egy profi pörkölő is pontosan érzi, hogy annyira pörkölje meg a szemeket, amennyire az adott típus igényeli.

Az én egyik kedvencem a flat white, egy Ausztráliából származó, vékony tejhabbal készített tejeskávé, aminek dupla espresso vagy dupla ristretto az alapja.

A cold drip egy speciális eljárás mely során hideg vizet lassan csepegtetnek durvára őrölt kávéra. A folyamat több órát vesz igénybe ezért az így készített ital rendkívül intenzív ízzel és magas koffeintartalommal bír. A filter kávé készítéséhez olyan eszközöket használnak, melyek papír filterrel szűrik ki a kávézacc italba való jutását így tiszta, teás kivonatot érve el. Sok esetben a papír filter kiváltható fémből készült szűrőkkel, de ez a tisztaság rovására megy egy markánsabb íz világért cserébe. Az espressóval szemben, ezen eljárások során nem használnak magas víznyomást és az italok elkészítése lényegesen több időt vesz igénybe.

Arabica, a kávéfajták családján belül a legfinomabb, legérzékenyebb így a legdrágább fajta kávé. Mikor újhullámos kávét iszunk nem is lehet kérdés, hogy ez kerül a poharunkba.

Összefoglalva, az újhullámos baristák célja, kihozni a kávéból a lehető legjobbat, úgy hogy a csészénkben az adott termőterületre és fajtára jellemző tulajdonságok tükröződjenek. 

Nagyon sok mindenről lehetne még beszélni és egy dupla espressoval kellene turbóznom magam, hogy tartsam Ádám tempóját, aki lelkesen és nagy szakértelemmel mesél a kávékról. Az újabb koffein dömping előtt, azonban tartunk egy kis pihenőt. Akik többet szeretnének megtudni a kávék sötét világáról, akár hobby, akár profi szinten, azoknak irány a Barista School Budapest.

Tastecode

Az új bloggereinkkel készült interjúért kattints IDE!