Családi időutazás Eszterházára

2014. szeptember 27.
Következzen hétvégi ajánlatunk azoknak, akik gyermekeikkel régmúlt időkbe ruccannának ki, hogy megtapasztalhassák a világhírü Versailles-t idéző pompát Magyarországon. Bemutatjuk a fertődi Esterházy-kastély kínálta programokat.


A szebbnél-szebb, tematikusan berendezett lakosztályok, pompás dísztermek láttán a világlátott felnőtt is elámul, hát még az apró részletek felfedezésére nyitott gyermekek. Egy emlékezetes őszi családi kirándulás célpontja lehet a fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és parkja, a magyarországi barokk építészet leglátványosabb, legnagyobb szabású alkotása, a késő barokk hercegi udvartartás legjelentősebb helyszíne. Goethe egyenesen Tündérországnak nevezte, a kortársak „magyar Versália”-ként emlegették a reprezentatív épületegyüttest, amelyet Esterházy „Fényes” Miklósnak köszönhetünk. A sorozatos felújításokon átesett kastély számos látványosságot, felfedeznivalót tartogat kicsik és nagyok számára egyaránt. Az épületek, a berendezések, a műkincsek, a könyvtár, a szórakozások színhelyei, a színházak, a kert és az erdő, mind egy-egy darabkája a herceg által megálmodott pompának.

Eleven múlt

A hagyományos kastélyséta mellett fedezzük fel a Marionettszínházat, ahol Haydn vezényelt és feltétlenül nézzük meg a XVIII. századi parkot és kastély-együttest bemutató látványos körpanorámás filmet (csoportos vezetéssel). A legkorszerűbb technika segítségével látogatást tehetünk a múltba, a nézőt teljesen körbevevő vászon tökéletes illúziót nyújt: mintha csak Fényes Miklós egykori udvartartásának kellős közepébe csöppentünk volna! A szél virágszirmokat táncoltat előttünk, szinte érezzük arcunkon a simogató fuvallatot, miközben végigúszunk a parkon, felemelkedünk a kastély fölé, hogy azután ismét földet érjünk egy sokadalom közepette és részesei lehessünk egy korabeli vigasságnak.
A kastély közel 200 hektáros parkja napjainkban is őrzi barokk arculatát – a virtuális séta mellett a hatalmas angolparkot bejárhatjuk elektromos kisautóval is, de ne hagyjuk ki gyermekeinkkel a lehetőséget, hogy a park rejtett ösvényeinek és járatainak zegzugos világában kalandozzanak, elbújjanak!

Zenei élmények

A zenével oly szorosan összefonódott helyszín, Haydn egykori otthona, világraszóló operaelőadások színhelye,napjainkba ismét a zenei élet központjává vált. Az egész nyáron átívelő kulturális koncertfesztivál, az Eszterházi Vigasságok idei utolsó előadásainak keretében szeptember 27-én a Marionettszínházban klarinét koncerten, 28-án a fertőd-süttöri plébánia templomban Haydn és Mozart édes-bús kórusműveinek előadásán vehetnek részt az igényes komolyzene iránt rajongók. Október 1-én, a Zene Világnapján a Joseph Haydn zeneiskola rendezvényére látogathatunk.
Az Eszterházy kastély minden nap 10 és 18 óra közt látogatható családi belépőjeggyel is (két felnőtt és három 14 év alatti gyermek részére 4000 Ft)!

Tipp kastély-felfedezőknek: Fertődtől mindössze negyedórányi autózással elérhetünk egy másik varázslatos főnemesi kúriába, a Nagycenki Széchenyi kastélyba. Itt élt gróf Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum megalapítója, valamint fia, gróf Széchenyi István, „a legnagyobb magyar”. A Széchenyi mauzóleum történelmi zarándokhely, a Széchenyi István Emlékmúzeum Magyarország legnagyobb alapterületű emlékmúzeuma. A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút nosztalgiautazásra csábít, a környék kedvelt kilátójáról a fertőboziGloriette-ről csodás kilátás nyílik – szép időben akár 60 km-re, Pozsonyig is ellátni!