Mire költenek a milliárdosok?

2014. október 03.
Az élet dilemmáinak egészen új dimenzióját nyithatja meg az az állapot, mikor az embernek annyi pénze van, hogy azt sem tudja mit kezdjen vele. Persze a gazdagság sokaknak az ész nélküli pénzszórásról és a luxuscikkek halmozásáról szól, de akadnak olyanok is, akik követik a régi receptet, miszerint a pénz hatalom.

Darrell M. West új könyvében a milliárdosok pénztárcájába kukkantott bele, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megvizsgálja a felső tízezer szerepét Amerika és a világ irányításában. Hiszen a gazdagok nem csak luxuscikkekre pazarolják hatalmas vagyonukat, de sokszor latba vetik pénzüket politikai befolyásért is.

Persze először a yacht, aztán a politika. Roman Abramovics orosz milliárdos például előbb vett magának focicsapatot – a Chelsaet – és hatalmas luxushajót, majd később kormányzói posztott és parlamenti elnökséget is. Mármint utóbbiakat nem vette, hanem kiérdemelte. Természetesen. 

Akadnak persze olyanok is, akik szeretik szórni tetemes vagyonukat, Stanley Ho hongkongi üzletember nem átallott 330 000 fontot fizetni egy maréknyi szarvasgombáért.

Sokan azonban tárgyi javak és felesleges fényűzés helyett hatalmat szeretnének vásárolni pénzükön. Ilyen például a New York korábbi polgármestere, Michael Bloomberg, vagy a 2000-es évektől republikánus színekben politikai karrierbe kezdő Donald Trump. Végül, de nem utolsósorban pedig ne felejtsük el megemlíteni azokat az embereket, akik a kazlakban álló bankjegyekből nem sajnálnak jó ügyekre áldozni. Nicolas Berggruen, a Huffington Post társalapítója – akit egyébként hajléktalan milliárdosként is emlegetnek, mivel állandó lakhelyek helyett öt csillagos luxusszállodákban húzza meg magát – saját alapítványával harcol a jó ügyekért, akárcsak ismert milliárdostársa, Bill Gates. 

Aki többet akar megtudni a milliárdosok világáról, forduljon bizalommal a fent említett szerző, Darrell M. West Billionaires: Reflections on the Upper Crust című könyvéhez.