Feltörekvők: Feil Adrienn, a Bioangelica egyik alapítója

2014. december 18.
Szerencsére manapság egyre többen követik a "vissza a természethez!"-elvet a szépségápolásban is. Feil Adrienn, a természetes kozmetikumat árusító Bioangelica egyik alapítója a mosószertől kezdve a samponon át a testápolókig mindent magának, házilag készít el, és szeretné ezt a tudást és élményt minél több embernek átadni.

Honnan jött az ötlet, hogy biokozmetikumokkal foglalkozzatok?

Az eredeti öltet valójában a testvéremtől származik. Mikor az első kisbabáját várta, nagyon sokáig panaszkodott torokfájásra, és a terhesség miatt szeretett volna valamilyen természetes megoldáshoz folyamodni. Ekkor fordult a biotermékek, és az aromaterápia felé. Ők Belgiumban élnek, ahol sokkal népszerűbbek a homeopátiás termékek, és az aromaterápia is, ilyeneket például bármelyik gyógyszertárban találhatunk odakinn. Aztán rajta keresztül teljesen rám ragadt a bioéletmód és az aromaterápia szeretete, így elkezdtük magunkat mélyebben is beleásni a témába. Rengeteg könyvet és szakirodalmat olvastunk, és szépen lassan alkalmaztuk is őket a minden napokban. Kidobtunk minden káros dolgot a fürdőszobából és a konyhából, majd szép lassan áttértünk a vegyszermentes szépségápolási termékekre és tisztítószerekre, az egészséges táplálkozásra. Rengeteget kísérleteztünk, így születtek meg a receptek és praktikák.

A termékeket magatokon tesztelgettétek?

Persze! Magunkon és a családon! (nevet) Először csak shea vajat összekevertünk egy kis növényi olajjal és némi illóolajjal, aztán próbáltunk minél több alapanyagot beszerezni és mindenféle krémeket kikeverni, sampont és tusfürdőt készíteni, és egyre bővült a recepttár. Aztán szépen lassan szinte mindent saját magunk készítettünk el.

Milyen recepteket használtatok ehhez?

Rengeteg recept található az idevonatkozó francia szakirodalomban és az interneten is kutakodtunk, aztán persze alakítgattuk is egy kicsit őket. Például attól függően, hogy éppen mi volt otthon, tudtunk helyettesíteni egyes alapanyagokat más hozzávalókkal. Egy idő után, mikor már mindenről tudtuk, hogy milyen hatásai vannak, és mire alkalmazható, akkor már magunktól is tudtuk, hogy milyen problémára mit érdemes használni. Aztán mikor belelendültünk az alapanyag-vásárlásba, akkor már fordult a dolog, és próbáltunk olyan recepteket keresni, amihez egy adott hozzávalót minél jobban fel tudtunk használni. De ez valódi szenvedéllyé vált mindkettőnk számára, én például hétvégéket töltöttem azzal, hogy franciául bogarásztam a recepteket, leírásokat. Kipróbáltam őket, változtatgattam fejlesztettem őket. Ebben nagy segítség volt a család és a barátok is.

Ha jól tudom, a termékek nagyrészét mégsem ti készítitek, hanem importáljátok.

Igen! Mikor megszületett az ötlet, hogy céget alapítsunk, rá kellett jönnünk,  hogy nem mindenkinek van ideje és kedve saját termékeket készíteni. Időközben pedig rábukkantunk egy francia márkára, a Cattier-re. Elkezdtük használni először a tusfürdőket és babatermékeket majd miután bevált más termékeiket is. Nagyon tetszett, hogy a Cattier  széles palettával rendelkezik és minden termék Ecocert minősítésű. Fontos szempont volt is, hogy odafigyelnek nem csak a recepturára, hanem a környezetbarát gyártási technológiára és csomagolásra is. Belgiumban és Franciaországban rengeteg rajongója van a márkának és folyamatosan választják egyik másik terméket az év bio készítménynek. Úgy gondoltuk, hogy Magyarországon is lenne kereslet, hiszen nem vagyunk egyformák, nem mindenki fog nekifogni saját kozmetikumokat gyártani. Mi pedig szeretnénk mindenkinek természetes alternatívát kínálni. Tehát a Cattier és a Bioangelica termékek egyaránt megtalálhatóak a kínálatunkban. 

Sajnos már én is sokszor saját bőrömön tapasztaltam, hogy egyes, magukat természetesnek hirdető kozmetikai cégek termékei nem is annyira természetesek… Hogyan bizonyosodhat meg erről egy laikus vásárló?

Sajnos sokszor már a névadás is megtévesztő lehet. Ne dőljünk be a reklámszövegeknek! A legjobb, amit tehetünk, ha tudatosak vagyunk és figyeljük a termék összetevőit, és megjegyezzük, hogy melyek a káros összetevők, és azokat ellenőrizzük az egyes termékek hátoldalán. Ha ezeket nem tartalmazza a termék, akkor jó helyen járunk. Ráadásul azt sem árt tudni, hogy az összetevők felsorolásánál az egyes anyagok rangsorolva vannak, tehát minél előbb van valami, annál többet tartalmaz belőle a termék. Ezekre mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy tényleg jó minőséget kapjunk a pénzünkért! Ha pedig nincs kedvünk és időnk bevásárláskor az összetevőket megnézni, akkor keressünk minősített termékeket (Ecocert, Cosmebio, etc),  de ez legyen a második opció, ha tehetjük.

Ha már ezt említetted, úgy tűnik, Magyarországon a biotermékeket még mindig sokan felesleges luxusnak tartják. Az emberek nem igazán értik meg, hogy miért ilyen drágák.

Szerintem úgy tudjuk ezt legjobban megítélni, ha megnézzük, megint az összetevőket, ha igazán jó minőségű alapanyagot tartalmaz egy termék, annak ára van. És nem azért, mert bió, hanem mert az előállítása költségesebb idő vagy pénz szempontjából. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi vegyszert és mesterséges anyagot használnak a növénytermesztésben és állattenyésztésben, hogy költségkímélőbb legyen és a lehető legkevesebb veszteséggel és legtöbb haszonnal járjon. A minőség költség egyensúly felborul. De beszélhetünk arról is, hogy a bioterméket gyártó cégek mennyit költenek a környezetet nem károsító gyártási eljárásokra, vagy akár a csomagolásra.  Igazából, aki bioterméket vásárol, nem csak a terméket veszi meg, de segíti bolygónkat fellélegezni.   

Sokat meséltél már az aromaterápiáról és az illóolajokról. Ezeket mire lehet felhasználni?

Gyakorlatilag szinte bármire, gyógyításra, kedélyjavításra, rengetegféle felhasználási módja létezik. A hagyományosan ismert párologtatás csak az egyik mód, ez segíthet a légúti megbetegedések kezelésében, a kedélyállapot javításában, a levegő tisztításában. De ha növényi olajjal elkeverjük, akkor közvetlenül a bőrfelületre is felvihetjük, ahol nagyon gyorsan beszívódik és kifejti áldásos hatásait. De tehetjük a fürdővízbe növényi olajjal vagy tejjel elkeverve.  Ilyenkor télen inhalálni is nagyon jó, vagy akár pakolásokba és krémekbe is tehetünk néhány cseppet. És itt jön a képbe megint a minőség kérdése, ugyanis az elérni kívánt cél érdekében nem lehet akármilyen, csak 100% tisztaságú, kemotípus szerint bevizsgált  illóolajakat használni. A kevésbé jó minőségű illóolaj akár árthat is, vagy elmarad illetve csökken a várt hatás így az ember könnyen azt hiheti, hogy nem is működik az aromaterápia… Pedig megfelelő tisztaságú illóolajokkal nagyon is működik! 

Szerinted mennyire nyitottak a magyarok a természetes termékekre?

Abszolút! Azt figyeltük meg, hogy egyre többen érdeklődnek az otthon, házilag is elkészíthető termékek iránt, ami azért is jobb, mert az ember kicsit közelebb kerülhet önmagához, kiélheti a kreativitását. Sokan azt gondolják, hogy ez borzasztóan időigényes, pedig egy babapopsi krém, vagy egy shea vajas testhab elkészítése körülbelül 5 percet vesz igénybe. És nem is olyan drága, mint elsőre gondolnánk. Szeretnénk egy olyan kampányt indítani, amelyben mindenki megmondhatja, hogy mennyit költ a szépségápolásra, és mi természetes alternatívát ajánlunk nekik, valószínűleg jóval kevesebb pénzért. Illetve szervezünk workshopokat is, ahol mindenkinek megtanítjuk, hogyan keverhessen ki otthon kozmetikumokat! Nekem rengeteg ismerősöm csinálja ezt így, és nagyon jó néha hasonló érdeklődésű emberekkel összeülni, ötleteket cserélni, ezért bízunk benne, hogy ezek a találkozók is sikeresek lesznek!