Feltörekvők: Posta Renáta – Amit ma meg(t)ehetsz, ne halaszd holnapra!

2014. december 04.
Paleo hedonista. Blogját naponta több százan olvassák, harmadik könyve néhány napja került a boltokba. Sugárzó nő, kiegyensúlyozottság lengi körül. A helyén van, de hosszú út vezetett idáig. Útkeresésről, mélypontokról, önismeretről, álmokról, és sikerről beszélgetünk.

Nemrég jött ki a nyomdából harmadik könyved, a Paleolit gyorsételek hedonistáknak. Ez volt a terved, amikor belekezdtél az újságírásba?

Nem egészen. De az elmúlt egy év tanulsága alapján a mottómmá is választhatnám a gondolatot, hogy követni kell az álmainkat és az ösztöneinket, mert ezek csalhatatlanul működnek. Én a flow élményt találtam meg ebben a munkában, és számomra ez az igazán fontos.

Mi volt a flow élmény előtt?

Tizenhárom évet húztam le multiknál. Komplex feladataim voltak, nagy költségvetés, elismerések, csak közben valahol eltűnt az igazi énem. Elvesztettem a motivációmat és már csak a stresszt éreztem. A sok lenyelt méreg fizikailag is megbetegített: epehólyag gyulladást diagnosztizáltak nálam. Jó a rosszban, hogy így kerültem kapcsolatba a paleolit életmóddal, aminek aztán nem csak a gyógyulást köszönhetem, hanem a tartós karcsúságot is. A szakmailag nyomasztó időszaknak nagyjából két évvel ezelőtt lett vége, amiért nagyon hálás vagyok! Ha mások nem mozdítanak ki a komfortzónámból, akkor nem indulok el azon az úton, ami ma igazán boldoggá tesz.

Mikor kezdtél el írni?

Még a multinál dolgoztam, amikor kerestem valami újat, ami kiegyensúlyoz, amiben örömömet lelhetem. Ekkor végeztem el a Bálint György Újságíró Akadémiát, majd a hotdog.hu ifjúsági portálra oktatás témában kezdtem írni. Egy hét után megkaptam a szex és szerelem rovatot. Tinédzser olvasókkal! Gondolhatod, mekkora kihívás volt. És ontottam a cikkeket, munka mellett esténként és hétvégén. Nagyon élveztem! Rádöbbentem, hogy ez hasznos és építő munka, ezt akarom csinálni, de a váltás még másfél évet váratott magára.

Aztán magad mögött hagytad a multi-világot, és vele együtt a biztonságot adó háttér is megszűnt.

Ez olyannyira igaz, hogy szinte a kilépésemmel egy időben költségcsökkentés miatt a Hotdogtól is el kellett köszönnöm… Totálisan lógtam a levegőben. De ilyenkor jön a bátorság, a nagy ötletek, és rádöbbentem arra, hogy képes vagyok megvalósítani az álmomat! Ekkor kezdtem el írni a blogomat, Paleo hedonistáknak címmel. Mivel eltűnt a korábbi rendszer az életemből, ezért új napirendet találtam magamnak: elhatároztam, hogy minden nap feltöltök tíz bejegyzést a blogomra. Addigra már rengeteg receptem és fotóm volt, és úgy láttam, ha megosztom ezeket, azzal sokaknak segíthetek.

Azért egy váltás sosem könnyű. Az jó, ha az ember tudja, mivel szeret foglalkozni, de valamivel pénzt is kell keresni…

Ilyen szempontból ez egy nehéz időszak volt, mert csak eseti megbízásaim voltak. Több mélypontot is megéltem anyagilag és emberileg egyaránt. Szabadúszóként minden nap el kellett adnom magam, és ez nem könnyű. A személyiségfejlődésem szempontjából is egy fontos mérföldkő volt ez. Török Zsófia coach mutatott rá, hogy a korábbi munkaköreimben nem mertem megélni a nőiességemet, nem önmagamat adtam, és főleg ezért értek kudarcok. Konkrétan egy spártai hadvezér szerepét erőltettem magamra és a környezetemre. Ez egy nagyon fontos felismerés volt számomra. Olyannyira, hogy azóta szimbólumként tekintek a szoknyára, és szinte csak azt hordok.

Aztán a hullámvölgy után szinte meseszerű fordulatként jött az első könyved.

Dédelgettem már ezt a tervet, de abban a nehéz időszakban nem volt elég önbizalmam hozzá. Végül a barátaim támogatására léptem egy nagyot, összeraktam egy bemutatkozó anyagot, könyvvázlatot, és felkerestem a Jaffa kiadót. A kiadó vezetője már ismerte a blogomat, és hiánypótlónak találta az életörömmel teli, hedonista felfogásomat. Vallom ugyanis, hogy amit ma megtehetsz és megehetsz, azt ne halaszd holnapra. Fél óra múlva már arról beszéltünk, hogy mikorra tudom befejezni az első könyvemet. Alig tértem magamhoz. Aztán három hónap felpörgetett munkával és Siményi Gergely csodás fotóival elkészült a Paleolit konyha hedonistáknak kötetem.

Hogyan jött a folytatás?

A megjelenés után néhány hónappal újra leültünk és látva a sikereket megbeszéltük, hogy jöhet a következő, mégpedig a szívügyem: a tartós fogyás. Ekkor egy alapos kutatómunka vette kezdetét, és megszületett a Paleolit fogyókúra hedonistáknak című könyvem. Nagyon fontos volt számomra, hogy egy tényleg működő, egészséges módszert adjak az olvasóim kezébe, ráadásul olyan ételekkel, amelyek valóban laktatóak, és elsősorban hazai alapanyagokból elkészíthetőek. A 30 napos mintaétrendet kipróbálók között volt olyan, aki három hét alatt tizenegy centit fogyott a csípőjéből, vagy éppen 7-10 kilót adott le egy hónap alatt. A könyv negyvenkilenc nap alatt listavezető lett a Libri gasztronómiai toplistáján, amit tizenegy héten keresztül tartott is. Ez egyszerűen hihetetlen volt! Nagyon sok megerősítést adott, hogy van értelme a munkámnak, és folytatnom kell.

Van még innen feljebb?

Számomra a hangsúly a folyamatos fejlődésen van: ahogy egyre több visszajelzést kapok az olvasóimtól, úgy még jobban megismerem a mindennapos dilemmáikat, igényeiket és céljaikat. Emellett igénylem a folyamatos megújulást és a nagyfokú kreativitást. Új ízek, alapanyag-kombinációk, fűszervariációk és ételkészítési eljárások sokaságát próbálgatom, tesztelem folyton. A harmadik könyvem is egy újabb témát dolgoz fel: az elfoglalt, ám egészségtudatos emberek mindennapjaihoz adok tanácsokat és több mint száz bevált gyorsétel receptemet gyűjtöttem össze benne. Az olvasóim tetszését mutatja, hogy mindössze tizenhat nappal a megjelenés után már harmadik helyen áll az Alexandra topszázas Gasztronómiai sikerlistáján.

Személyesen is találkozhatnak veled az olvasók?

Igen, egyre többször! Havonta klubot tartok, és emellett tematikus programokra is várom a vendégeimet. A rendszeres Karcsúsító Hétfők alkalmával a paleolit életmód és fogyókúra aranyszabályait áttekintve egy napi menüt főzünk és kóstolunk. Ezen kívül nemrég egy Táplálkozás-Beállítás vacsoraprogramon is részt vehettek az érdeklődők, amely egészségmegőrző és speciális betegségekhez igazított menüsort foglalt magában. Bartha Ákos táplálkozáskutatóval és a rendszer megalapítójával dolgoztunk együtt. Hétféle ételt főztünk, és mindenféle betegségtudat nélkül nagy lakomát csaptunk a végén!

Ha találkoznál Renivel:

Év végi paleo vacsoraprogram december 8-án

Paleohedonista klub december 9-én

Fotó © Siményi Gergely