Nagyi farsangi fánkja – kisütöttük

2015. február 06.
Minket is utolért a farsangi hangulat, pontosabban eszünkbe jutott nagyi fánkja finom sárgabaracklekvárral. Kolleganőnk nekiállt, és bebizonyította, hogy nem ördöngösség fánkot sütni.

Fánkot sütni bonyolult, körülményes és pepecselős feladat. Így álltam neki. Pontosabban ez volt a reakció mindenkitől, akinek elárultam, a hétvégén fánkot fogok sütni. Az én nagyim olyan nagymama, aki bármikor bárhol elsorolja, hogy mik a hozzávalói egy ételnek, de az arányokra már nem fordít különösebb figyelmet. (Minek is tenné, hiszen a kisujjában vannak az adagok.) Így viszont azért a neten is böngésznem kellett kicsit, hogy az adagolásba ne csússzon esetleg hiba. Nagyi tapasztalata, jótanácsai kíséretében az Apróséf oldalon talált receptet alapul véve, és kicsit változtatva rajta, elkészült életem első fánkja. Íme!

Szalagos farsangi fánk

Hozzávalók:

500 g búzaliszt
200 ml 2,8%-os tej
30 g friss élesztő
50 g porcukor
60 g olvasztott vaj
5 db tojássárgája
1 csipet só
1 l étolaj
Sárgabaracklekvár (vagy más házi finomság)
Porcukor (a végén megszórni)

Elkészítés:

– A langyos tejet összekeverjük a porcukorral és belemorzsoljuk az élesztőt. Kicsit megkeverjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, addig, amíg felfut (így mondta a nagyi…). A lényeg, hogy 15 percet várjuk.

– Egy másik edénybe kimérjük a lisztet, ráöntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a tojások sárgáját. Fakanállal elkeverjük, aztán kézzel is kicsit gyúrjuk, míg össze nem áll teljesen. Ekkor az asztalra kivéve még gyúrjuk egy ideig, amíg sima nem lesz.

– A tészta kész is, visszatesszük a tálba, letakarjuk egy konyharuhával és viszonylag meleg helyre téve hagyjuk minimum 30 percig, de inkább egy órát kelni. Körülbelül a duplájára nő.

– A tésztát aztán vegyük ki, és nyújtsuk ki egy ujjnyi vastagságúra, aztán egy 6-8 centis pohárral szaggassunk kis fánkokat a tésztából. A maradék tésztát gyúrjuk össze újra, nyújtsuk ki megint, és szaggassuk ki. Addig míg a tészta el nem fogy.

– A kis fánkokat tegyük egy tálcára és hagyjuk még 20 percig kelni.

– Közben tegyük fel az olajat egy jó nagy lábosba közepes lángon melegedni és egy tányérra tegyünk papírtörlőt, erre szedjük majd ki a megsült fánkokat, és hagyjuk lecsepegni, mielőtt tálaljuk.

– A fánkok, ha megkeltek, a közepüket kicsit nyomjuk be az ujjunkkal. Vagy ha lyukas fánkot szeretnénk, akkor egészen ki is lyukaszthatjuk.

– Ha az olaj meleg (vigyázzunk, hogy sose legyen túl forró vagy túl hideg), kezdjük el kis adagokban kisütni a fánkokat. Mindig a lyukas felével lefelé tegyük be először, és szigorúan ezt az oldalát fedő alatt süssük 2-3 percig. (Ha elsőre túl barna lesz, ne ijedjünk meg, vegyük még kicsit lejjebb a lángot vagy a fokozatot, az íze így is jó lesz, csak a külleme nem az igazi.) A fánk másik oldalát fedő nélkül süssük, csak 1-2 percig. Amire még fontos figyelni, hogy az olajban a fánknak mindig lebegnie kell, nem szabad leérnie az edény aljára.

– Ha a fánkok lecsepegtek, lehet porcukrozni és a közepükre lekvárt kanalazni… és persze nekiállni.

Jó sütögetést a hétvégére!

Fotó: Tóth-Szántó Krisztina