Budapest első macaron műhelyének meséje

2015. február 03.
Van a Belvárosban egy varázslatos hely, ahol egy bájosan játékos tündér éjjel-nappal azon szorgoskodik, hogy a világ legfinomabb macaronjait készítse el nekünk. Naponta több száz darabot is megsüt, mindegyiket gondos odafigyeléssel és hatalmas szeretettel, aminek köszönhetően még az is macaron rajongó lesz, aki eddig kétkedve figyelte az apró francia desszert térhódítását. Budapest első macaron manufaktúráját mutatja be nektek a PandArte bloggere.

Sütéssel, főzéssel vezettem le otthon a munkahelyi stresszt

„A nevem Dóri, de a macaron rajongók csak Dodoként ismernek. Kiskorom óta imádok sütni, anyukámnak is mindig segítettem a konyhában. Később, amikor reklámügynökségnél dolgoztam, esténként sütéssel, főzéssel vezettem le a felgyülemlett feszültséget. Szerettem kísérletezni, a szakácskönyveket pedig megszállottan gyűjtöttem. Egyszer a kezembe akadt a híres francia mestercukrász, Pierre Hermé könyve, és ott láttam meg életemben először a macaront… Ez körülbelül három éve volt. Elsőre beleszerettem ebbe az apróságba, majd sikerült is megkóstolnom itthon egy kicsi kávézóban, ahová Franciaországból érkeztek a macaronok. „

Elképesztően bonyolult macaronokat készíteni

„Annyira ízlett ez az apró sütemény, hogy eldöntöttem, egy szép napon én fogom készíteni a világ legjobb macaronjait. Elkezdtem a kutatómunkákat, hogy megtudjam, hogyan tudom elkészíteni a legtökéletesebben ezeket a mennyei finomságokat, de bárhogy is próbálkoztam, nem sikerültek. Hamar rá kellett jönnöm, hogy az első ránézésre édes kis semmiségnek tűnő macaronok elkészítése a konyhában végezhető legbonyolultabb tevékenységek közé tartozik. Közben találtam egy csupán egy napig tartó macaron tanfolyamot Párizsban, ahová a szüleim és a barátaim segítettek eljutni. Ott reggeltől estig csak ezzel foglalkoztunk, így mindent megtudtam a különböző technikákról és fortélyokról. „

Minden pénzemet a tökéletes minőségű alapanyagokra költöttem

„Amikor hazajöttem minden pénzemet mandulalisztre, porcukorra, belga csokoládéra és gyümölcsökre költöttem. Hosszú hónapokat töltöttem a tökéletes minőségű alapanyagok felkutatásával, miközben napról napra, hétről hétre ezerszám készítettem az egymás felé fordított színes kis mandulás kagylócskákat közepén a krémek királynőjével, az ezerarcú ganache-sal. A kinti tapasztalataim alapján már sikerültek a macaronok, úgyhogy elkezdtem kitalálni különböző ízkombinációkat.”

Minden egyes harapás kiragad a valóságból

„A pisztáciás macaronomat natúr és pirított pisztáciával, istenien krémes pisztácia pasztával, egy csipetnyi fleur de sellel és belga fehércsokoládéval készítem. Az Élise macaronom rózsaesszenciával és licsivel bolondított belga fehércsokoládés ganachét rejt magában, közepén friss málnapürével. Hervé gazdag mézeskalácsos csokoládé töltelékének sóskaramella szíve olvad szét a szájban, Marion pedig kókuszos-lime-os ízvilágával kiragad a szürke télből. „

Megszületett a saját macaron manufaktúra

„Úgy teltek a napjaim, hogy hazaértem a munkából este hétre, nyolctól pedig már sütöttem is a macaronokat, sokszor hajnali háromig, annyira ízlett mindenkinek. Kinőtte magát a dolog, ezért írtam egy üzleti tervet, amiben eleinte egy cukrászüzem szerepelt, ami kiszolgálja a megrendelőket. Egyedül nem tudtam volna elkezdeni a megvalósítását semminek, de egy régi barátom, Peti segített nekem és kitaláltuk, hogy inkább egy macaron manufaktúrát nyitunk, ahol kávézni is lehet. Megszületett a Chez Dodo ötlete, amihez még Pálfi Dani is csatlakozott, aki már jártas a vendéglátásban, mindketten teljesen azonosultak ezzel a világgal és bíztak bennem. De rengeteg barátom segítettek. A Chez Dodo grafikai világát Laki Eszter álmodta meg, Hitka Andris és Szegő Gábor pedig az enteriőrért felelős. „

Naponta több mint 300 macaron készül

„December közepén nyílt csak meg a manufaktúra. Egy nap körülbelül 300 macaron készül, és a hét minden napján nyitva tartunk, de úgy tűnik ez a darabszám is kevésnek bizonyul. Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik az embereknek, amiket készítek, hiszen minden macaronomban benne van a kézműves cukrászat odaadó igényessége, a csodás alapanyagok bájos harmóniája és benne vagyok én is, minden rajongásommal, csodálatommal. Mert a magam naiv módján hiszem, hogy egy falatnyi sütemény képes lehet kiragadni térből és időből, képes lehet egy pillanatra zárójelbe tenni a világot, mert akkor és ott csak az íz és az élmény számít. „

A galériáért nagyobb méretben kattints a képre!