A mínusz 22 fok örömei

2015. február 07.
A farkasordító hideg és kemény mínuszok nem jelentik azt, hogy a fűtött kuckónkon kívül megáll az élet. Megnéztük, hogy mi minden miatt érdemes elhagyni egy téli utazás, városlátogatás vagy egy kiadós itthoni havazás esetén a kényelmes, meleg szobánkat. Lépjünk ki komfortzónánkból és induljunk felfedező útra, akár mínusz 22 fokban is!

1.   Hónyúl, hókutya és más alakzat építése
Ha unjuk már a hóember építést (bár Olaf a Jégvarázsból még mindig jó alternatíva), kapjuk elő gyermeki énünket és fogjunk bele egy kreatív építkezésbe a hóban! Nézzük meg, elbírja-e a hó a hosszú füleket, tudunk-e hónyulat építeni. Formázzuk a havat kedvenc háziállatunk alakjára, majd nézzük meg, hasonlít-e rá!

2.    Kényeztetés a vízben
Nincs is üdítőbb élmény annál, amikor körülöttünk dübörögnek a mínuszok, mi pedig a forró jakuzziban vagy élménymedencében ülünk nyakig elmerülve, egy szál bikiniben, és nézzük a nagykabátos, nyakig bebugyolált embereket körülöttünk. Bátrabbak köntös nélkül is kirohanhatnak a víz felé az öltözőből!

3.    Gőzölgő forralt bor
Barátnővel vagy pasival, igazából teljesen mindegy. A park is újszerű látványt nyújthat a hóvirágos faágakkal és bokrokkal, a vastag hótakaró borította avarral. Az utcai árustól vett (vagy termoszban bekészített) gőzölgő forralt bor nem csak a testet, hanem a lelket is meleggel tölti fel.

4.    Fénycsóvák az égen
A világ egyik legkáprázatosabb jelensége az Aurora Borealis, ismertebb nevén az éjszaki fény. Nevét Aurora, a római hajnalistennő nevéből alkották. Nem is véletlen, hiszen fénygyűrűre, glóriára emlékeztető formái változatosak, és „ezer színben” váltakoznak. Késő ősztől kora tavaszig látható, de érdemes gondosan kiválasztani a „fényleső” helyszínt és időpontot!

5.    Látogatás a Télapónál
Tévedés ne essék, nem csak gyereket fogad Rovaniemi településen található rezidenciáján a híres Joulupukki.  Beszélgethetünk vele a kultúráról, művészetekről és akár a finn-magyar nyelvrokonságról (mi kipróbáltuk). És talán ajándékot is hoz nekünk a következő karácsonyra.

6.    Téli leárazások
Ha valamiért, akkor ezért érdemes kimozdulni megszokott komfortzónánkból! A december végi 20-30 százalék január-februárra akár 70 százalék „off-ra” is felkúszhat.

7.    Városlátogatás kedvező áron
Télen az utazásra kevesebben vállalkoznak, pedig a repülőjegy árak ilyenkor a legkedvezőbbek. A fapados légitársaságok tízezer forint alatt kínálják az egyes városokba induló járataikat. Csak néhány ötlet: Brüsszel, Isztalmbul, Madrid, Milánó, Stockholm.

8.    Téli fagyi vs. forró csoki házilag
Lehet sima, fajéhas, chillis, fehér vagy fekete, narancsos, esetleg mézeskalácsos. A házilag elkészített téli fagyi és forró csokoládé már az előkészületek során nyálbőséget eredményez. Most végre elengedhetjük a fantáziánkat és kreativitásunkat! Végül nem csak a finom végeredmény, hanem a családtagok, rokonok és barátok elismerése is a miénk lehet.

9.    Fesztiválok télen is
Gyakran hajlamosak vagyunk elfeledkezni a szabadtéri programokról, amikor odakint kemény mínuszok tombolnak. Pedig ilyenkor kínálkozik a legnagyszerűbb alkalom a kultruális élményen túl egy-egy újfajta kenyérlángos, egy ropogósra átsült gesztenye vagy épp egy különleges (és forró) tea megkóstolására.

10.    Összesimulás
Mert a fogcsikorgatóan hideg időben hiba lenne kihagyni a szerelmünkkel való összebújás melegítő varázsát…