Bújj el egy hordozható tokba, ha eleged van a világból!

2015. március 05.
Ha betelik a pohár, néha mind azt kívánjuk, bárcsak láthatatlanná válhatnánk egy kis időre. Sajnos a láthatatlanná tévő köpenyt még mindig nem találták fel, de azért bebábozódhatunk egy kis időre, ha túl sok volt az ordítozó főnökből vagy a fölénk tornyosuló papírmunkából.

A New York-i School of Visual Arts egyik tanulója, Eden Lew fejlesztette ki egy iskolai projekt keretei között a Nutshell névre keresztelt, borsóhéjra hajazó, meghatározhatatlan, bizarr funkciójú tárgyat. A feladat az volt, hogy tervezzenek újra egy kidobott tárgyat, a fiatal dizájnert pedig egy használt szendvicses zacskó ihlette meg. Csak ő szendvicsek helyett embereket bújtat el.


A végeredmény pedig egy kellemes magányt és kikapcsolódást garantáló báb, amiben kedvünkre eltűnhetünk a mindennapi problémák elől. A magány jótékony, stresszoldó hatását egyébként több pszichológiai tanulmány is bizonyítja, hiszen mindenkinek szüksége van néha pár percre, amit kizárólag magával tölthet.

A csodás találmányhoz jár egy mobilapplikáció is, melynek segítségével irányított meditálással is fokozhatjuk a báb nyugtató hatását, illetve más használókkal közösen megvalósíthatjuk a „szociális magány” elképzelését, ahol egyszerre lehetünk közösségben, és befelé forduló, csendes nyugalomban. Talán a világ még nem érett meg rá, hogy az egyetemi könyvtárakat, tömegközlekedési eszközöket és nyüzsgő irodákat időről időre bebábozódott emberek töltsék meg, de annyi biztos, hogy Lew ötlete mindenképpen figyelemreméltó, és sokszor jól jönne egy kis hordozható belső béke szigete.