VinCE 2014 – Borok, rozék, nők

2015. március 15. |

A VinCE BUDAPEST 2015 (Wine Show) zsinórban a hatodik volt, és ezúttal mi is kilátogattunk. A Corinthia Hotelben 150 válogatott kiállító, legalább 4-5 csillagosra értékelt borászatok tételeiből kóstolhattuk, de „női” programban sem volt hiány.

25 nemzetközi szaktekintély megismételhetetlen borsorokkal készül Közép-Európa legrangosabb borszakmai eseményére, ahol 10 kategóriában adtak át szakmai díjat. A mesterkurzusokon a borvilág trendjei, legendás borvidékei voltak műsoron, amiből mi a nyolc Master of Wine „sztárvendég” közül Louise Sydbeck-re szavaztunk.


Louise Sydbeck – Master of Wine

Csúcsrozék

A rozék az elmúlt években igazi trenddiktálók lettek, és már a prémium borok között is helyet követelnek a nők körében szintén hatalmas népszerűségnek örvendő italok. A Provance legjobbjait – köztük a világ legdrágább rozéját – bemutató vasárnapi kurzuson megismerhettük a francia régió kilenc kiválóságát, és sok „kulisszatitkot” is. A kilenc tétel kóstolásakor megtudtuk, hogy ma már ritka, hogy a helyi borászatok családi örökség formájában működjenek, egyre több a külföldi befektető, miközben a „külső” vagyis a csomagolás, a megjelenés fontossága is felértékelődik. Az európai felső tízezer ízlését kiszolgáló és ismerő kurzusvezető elmondta, hogy bár a 3 és a 20 eurós palackok között sokszor nincs nagy minőségbeli különbség, sokan mégis a prémium árfekvést keresik. Sőt. A tendenciák szerint bizonyos körökben alig van menőbb manapság az ultraprémium jelzőnél. 2006-ban itt, a Provence-i régióban született meg a világ legdrágább rozéja, miután Sacha Lichine elhatározta, hogy a marketing és a csúcsminőségű bor erejét egyesítve megteremti a 100 eurós rozéját (Chateau D’Esclans birtok).

A bor és a női szépség

A borkiállítás másik csúcspontja női szemmel a szombaton és vasárnap délután a VinCE Bárban Szépség és a bor címmel borkóstolóval egybekötött előadás volt, amit Dr. Papp Ildikó esztétikai bőrgyógyász és Herczeg Ágnes borszakértő tartottak, és amelyen a női arc és női borászok borainak szépségéről beszélgettek. Számos párhuzamot és kapcsolódási pontot találtak a borkészítést és a szépséget illetően, így, hogy mitől lesz egy bor és egy arc harmonikus és ezt hogyan is lehet elérni. Szó esett a női szerepekről is a női borászok kapcsán, a borkultúráról, a szépségkultuszról és a különböző műtét nélküli fiatalságmegőrző kezelésekről. Mindkét nemzetközi hírű szakember elárult néhány szakmájára vonatkozó műhelytitkot is, ami még érdekesebbé tette az exkluzív témapárosítást.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Period poop: a jelenség, amiről annyira nem beszélünk, hogy magyarul még neve sincs menstruáció

Period poop: a jelenség, amiről annyira nem beszélünk, hogy magyarul még neve sincs