VinCE 2014 – Borok, rozék, nők

2015. március 15.
A VinCE BUDAPEST 2015 (Wine Show) zsinórban a hatodik volt, és ezúttal mi is kilátogattunk. A Corinthia Hotelben 150 válogatott kiállító, legalább 4-5 csillagosra értékelt borászatok tételeiből kóstolhattuk, de „női” programban sem volt hiány.

25 nemzetközi szaktekintély megismételhetetlen borsorokkal készül Közép-Európa legrangosabb borszakmai eseményére, ahol 10 kategóriában adtak át szakmai díjat. A mesterkurzusokon a borvilág trendjei, legendás borvidékei voltak műsoron, amiből mi a nyolc Master of Wine „sztárvendég” közül Louise Sydbeck-re szavaztunk.


Louise Sydbeck – Master of Wine

Csúcsrozék

A rozék az elmúlt években igazi trenddiktálók lettek, és már a prémium borok között is helyet követelnek a nők körében szintén hatalmas népszerűségnek örvendő italok. A Provance legjobbjait – köztük a világ legdrágább rozéját – bemutató vasárnapi kurzuson megismerhettük a francia régió kilenc kiválóságát, és sok „kulisszatitkot” is. A kilenc tétel kóstolásakor megtudtuk, hogy ma már ritka, hogy a helyi borászatok családi örökség formájában működjenek, egyre több a külföldi befektető, miközben a „külső” vagyis a csomagolás, a megjelenés fontossága is felértékelődik. Az európai felső tízezer ízlését kiszolgáló és ismerő kurzusvezető elmondta, hogy bár a 3 és a 20 eurós palackok között sokszor nincs nagy minőségbeli különbség, sokan mégis a prémium árfekvést keresik. Sőt. A tendenciák szerint bizonyos körökben alig van menőbb manapság az ultraprémium jelzőnél. 2006-ban itt, a Provence-i régióban született meg a világ legdrágább rozéja, miután Sacha Lichine elhatározta, hogy a marketing és a csúcsminőségű bor erejét egyesítve megteremti a 100 eurós rozéját (Chateau D’Esclans birtok).

A bor és a női szépség

A borkiállítás másik csúcspontja női szemmel a szombaton és vasárnap délután a VinCE Bárban Szépség és a bor címmel borkóstolóval egybekötött előadás volt, amit Dr. Papp Ildikó esztétikai bőrgyógyász és Herczeg Ágnes borszakértő tartottak, és amelyen a női arc és női borászok borainak szépségéről beszélgettek. Számos párhuzamot és kapcsolódási pontot találtak a borkészítést és a szépséget illetően, így, hogy mitől lesz egy bor és egy arc harmonikus és ezt hogyan is lehet elérni. Szó esett a női szerepekről is a női borászok kapcsán, a borkultúráról, a szépségkultuszról és a különböző műtét nélküli fiatalságmegőrző kezelésekről. Mindkét nemzetközi hírű szakember elárult néhány szakmájára vonatkozó műhelytitkot is, ami még érdekesebbé tette az exkluzív témapárosítást.