Fabergé, a legdrágább húsvéti tojás

2015. április 01.
Közeleg a húsvét, és az utolsó Fabergé-tojás századik évfordulója. De mi is az a Fabergé-tojás, és miért olyan híres?


Profimedia Red Dot

A híres műkincs sorozat immáron pontosan 130 éves múltra tekinthet vissza. Az első míves tojást 1885-ben készítette el Fabergé mester III. Sándor kérésére, ugyanis a cár szerette volna meglepni feleségét egy különleges húsvéti ajándékkal. Az uralkodó részt vett az alkotás folyamatában, ötletekkel állt elő, segítette a mester munkáját, mígnem elkészült az első császári tojás, mely a ’Hen Egg’ nevet kapta. Aranyból készült, külseje fehér színt kapott, belseje két meglepetést rejtett. Mikor kinyitották, tojássárgáját imitáló golyót találtak benne, amiben pedig egy színes, arany tyúk ült.

A tyúkot szintén ki lehetett nyitni, ez a korona gyémánt mását, valamint egy rubint függőt foglalt magában. Sajnos az utóbbi két tárgynak az idők során nyoma veszett. A cárnőt elkápráztatta az egyedi ajándék, ezért férje minden évben új Fabergé-tojással örvendeztette meg Húsvét alkalmából, mely hagyományt fia vitte tovább egészen 1917-ig. A mester összesen ötven tojást készített a császári családnak, ebből 42 élte túl a történelem viharos évtizedeit. 1951-ben azonban gazdasági és politikai okok miatt a Fabergé család elvesztette jogát a saját neve alatt való gyártásra és értékesítésre.

Fabergé az új évezredben

2007-ben döntött úgy a cég tulajdonosa, hogy elindítja a Fabergé név és a család egyesítését. Ezt sikerre is vitték, 2009-ben már együtt dobtak piacra egy új ékszerkollekciót, és a Fabergé név azóta is virágzik.

A 2015-ös év sem eseménytelen a cég életében. Egyrészt mert február végén negyedszerre is részt vehetett a híres dohai ékszer-és órakiállításon, ahol bemutathatta legújabb kollekcióját. A keleti térség fontos piac a Fabergé számára, hiszen sok jelentős műgyűjtő otthona. Valamint közeledik a 100. évfordulója az utolsó császári tojás elkészítésének, a Fabergé erre az alkalomra álmodta meg idén a ’Pearl Egg’-et. A fehér színű tojás igazi kincset rejt majd, egyedi árnyalatú szürke igazgyöngyöt, melyre az Arab-öbölben leltek. Összesen 20 kiváló mester dolgozik a remekműn, mely fehér-és sárga aranyból, valamint 139 darab fehér gyöngyből készül. Utóbbiak mindegyike Hussain Ibrahim Al- Fardan személyes gyűjteményéből került ki, aki az egyik legnagyobb igazgyöngy gyűjtő a világon.

Az évek során természetesen sok féle terméket dobtak piacra, ami ehhez a névhez köthető. Nálunk is találhatunk például Fabergé csokitojást, vagy fémdobozt egyes tea üzletekben.  Aki tehát idén valami egyedivel szeretné különlegessé tenni az ünnepeket, az elérhető áron is hozzájuthat a Fabergé különböző változataihoz.