Készíts térhatású képet quilling technikával

2015. április 07.
Hallottatok már a Qulling techinkáról? Gyönyörű formákat és képeket lehet készíteni pár papírcsík és egy tű segítségével. A PandArte bloggere meg is mutatja nektek, hogyan.

A quilling, papírcsíkok feltekerésével és leragasztásával készülő térhatású képek művészetét jelenti. A reneszánsz korban francia és olasz kolostorokban apácák dekoráltak könyvborítókat és vallási tárgyakat vele. Akkoriban a könyvek aranyozott oldalaiból téptek le vékony csíkokat, és ezekből tekerték fel a mintákat.

Ma már számos hobbiboltban találkozhatunk quilling alapanyagokkal, készíthetünk ajándékkísérő kártyákat, képeslapokat és képeket a technika segítségével, igazi művészetté nőtte ki magát. A formákat egy speciális tűvel tudjuk feltekerni, formázni és leragasztani.

Én pár hete ismerkedtem meg testközelből ezzel a technikával, amit Osika Judit mutatott be nekem. Ő három éve szeretett bele a quillingezésbe, amikor ” kapunyitási pánikja ” volt, vagyis kereste önmagát, hogy mit szeretne csinálni az életében, és mi a szenvedélye. Ekkor merült fel benne, hogy mennyire hiányzik a kreativitás az életéből.
” Amikor ezt megfogalmaztam, tudat alatt elkezdtem keresni azt, hogy miben fejezhetném ezt ki. A quillingre úgy bukkantam rá, hogy egy barátnőm küldött egy fotót egy quilling képről és elkezdtem utána olvasni, hogy mi is ez a technika. Rátaláltam Yulia Brodskaya oldalára, aki szerintem a quilling koronázatlan királynője. Inspiráltak a képei, annyira csodálatosnak tartottam, hogy papírból ilyen gyönyörű dolgokat lehet készíteni, hogy akkor, ott megrendeltem az első csomag papírt és az első quilling tűmet” – mesélte lelkesen a történetét Judit egy kávézóban, ahová elhozta megmutatni ezt a kezdőcsomagot is.

Quillingezés közben relaxálunk

„A quilling egy tű segítségével készül, ezzel tekerjük fel a papírcsíkokat. Maga a tevékenység fejleszti a finommotorika készségét, a koncentrációt és segít relaxálni is. Az elkészítéshez ugyanis koncentráció és türelem szükséges, amik nem előfeltételek, mert a folyamat közben tanulhatóak. Nem tudok quillingezni anélkül, hogy teljesen ne oda figyelnék, különben elrontom. Rendkívül jól fejleszti a koncentrációt, amit nagyon jól tudok hasznosítani az élet más területein is. Ez pedig segít kikapcsolni, mivel leköti a figyelmemet és a kezemet, tehát van helye az új gondolatoknak, érzéseknek. „

Életszemlélet is lehet

Judit másik nagy szerelmes a life coaching. Vagyis olyan tréningeket tart, ahol a cél az önbizalom és pozitív énkép erősítése, a célok megfogalmazása, elérése, a kreativitás és teljesítmény kibontakoztatása, növelése. Ehhez is remekül fel tudja használni a quilling technikát.
„Ami a quillinget és az életet összeköti az az, hogy sokszor nem azon múlik milyen „alapanyagaink’ vannak, hanem hogy hogyan tekintünk ezekre. A quilling alapanyaga egy egyszerű papírcsík, amit másképp fordítunk, tekerünk és máris művészet lesz belőle. Szerintem az élet is ilyen, néha elég egy-két apró mozdulat vagy az, hogy más szemszögből nézek valamire és máris láthatóak a dolgok csodás oldalai.”

A life coaching célja, hogy felszabadítsunk a bennünk rejlő potenciált, lehetőségeket, képességeket. Egy coaching folyamat szellemi szinten zajlik, ami gondolati szinten mozgat meg minket. Ezt rendkívüli jól kiegészíti a quilling, ami maga a cselekvés részét képezi a folyamatnak. Tehát beszélgetünk, gondolkozunk és cselekszünk. Egy ilyen folyamat például segít a vizualizációban, célkitűzésekben a jelenben élni, tükröt tart bizonyos viselkedésbeli mintáink elé és fejleszti készségeinket. „

Könnyen tanulható technika

„A foglalkozásokon, amiket tartok, szeretem azt látni az embereken, hogy olyan felszabadultak, mint gyerekkorukban. Ezt a flow állapotot felnőttkorban már nehezebben érjük el. Sokan úgy jönnek, hogy ‘jaj, de én nem vagyok kreatív’ és ‘ó, én olyan béna vagyok’, aztán a foglalkozás végére látják, hogy igazából ez csak a fejükben volt. A végén csillog a szemük, hogy igenis többre képesek, mint azt hinni merték magukról és ilyenkor sokszor elgondolkoznak, hogy vajon az élet más területen is lekorlátozzák-e magukat. „

„Gyerekeknek is tartok foglalkozásokat. Itt főleg én tanulok tőlük a flow élményről, mert ők ösztönösen kreálnak, nincs számukra hiba vagy megfelelési kényszer. Számukra a quilling egy színes, izgalmas dolog, ami alatt játszva megtanulnak koncentrálni és figyelni. „

Nagyon örülök, hogy Judittal egymásra találtunk, hiszen mindkettőnknek fontos a kreativitás és az ezzel kapcsolatos élmények, úgyhogy el is határoztuk, hogy májusban tartunk egy közös quilling workshopot. Hamarosan olvashatjátok majd a blogomon az ezzel kapcsolatos részleteket!

Addig is Juditot a Soulful Quilling oldalon találhatjátok meg, elkészült munkáit pedig ezen az etsy oldalon.

A galériáért kattints a képre!