Válságban a párkapcsolatom! Kihez forduljak?

2015. április 16.
Természetesen minden párkapcsolatban előfordulnak kisebb-nagyobb zökkenők, de mi történik, ha önerőnkből már nem tudjuk megoldani problémáinkat? Bloggerünk, Ferjancsik Ágnes elárulja, kihez érdemes ilyenkor fordulni.

Minden párkapcsolatban vannak rövidebb, hosszabb ideig tartó nehéz időszakok, sőt krízisek. Egy jól megalapozott, egészséges kapcsolatban ezek a periódusok, ahogy jöttek, úgy el is múlnak. Sajnos nem minden párkapcsolat elég teherbíró ahhoz, hogy a nehézségeket zökkenőmentesen áthidalja, és a kapcsolat ismét a régi kerékvágásban folytatódjon.

Ilyenkor megeshet, hogy olyan helyzetbe kerülünk, amiből bárhogy próbáljuk, önerőnkből nem sikerül továbblépnünk. Fontos kérdés annak eldöntése, hogyan mennyi „türelmi időt” adjunk magunknak a nehézség leküzdésére, és mikor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy talán érdemes lenne külső segítséget igénybe venni. Amikor a felismerés, hogy „baj van, ezt egyedül nem vagyok képes megoldani” tagadhatatlanná válik, akkor merül fel a következő dilemma, kihez forduljak?

Napjainkban egyre elterjedtebbek az önismerettel, lelki problémákkal, tanácsadással kapcsolatos cikkek, internetes portálok, televíziós és rádiós műsorok. Kezdhetjük úgy, hogy kicsit nyomozunk a neten a bennünket foglalkoztató kérdéssel kapcsolatban, vagy esetleg barátainkkal, ismerőseinkkel próbáljuk megvitatni a dolgot, hiszen köztük is akadhat, aki valamilyen probléma kapcsán kért már hasonló segítséget. Az interneten hozzáférhető anyagok minősége igen változó – fogadjuk józan fenntartással az ott leírtakat. Fontos, hogy a párkapcsolati tanácsadást hirdető honlapokon keressünk olyan, csak a mi problémánkra is megoldásokat kínáló írásokat, tanácsokat, amelyek már segítséget nyújthatnak legalább magához az elinduláshoz. Ezek lehetnek eset tanulmányok, vagy akár egyszerű mentális tesztek. Az én honlapom egy olyan Kvízt kínál, amelynek kitöltése segíthet abban, hogy eldöntsük, milyen területeket lenne fontos nagyobb figyelemmel kísérni, és esetleg mik azok a gyengeségek, melyeket szakember segítsége nélkül már nem tudnánk működőképessé tenni.

Amikor aztán úgy érezzük, hogy a virtuális segítség már nem biztosít megoldást, érdemes megfontolni egy szakember, személyre szabott segítségét. A segítő kiválasztását előzze meg egy, minden részletre kiterjedő kutatás, mert az igazán hasznos tanácsadást csak olyan személytől kaphatjuk meg, akiben őszintén megbízunk. Érdemes ezért a kapcsolatfelvétel előtt minden rendelkezésre álló információt alaposan tanulmányozni a tanácsadó módszeréről, felkészültségéről, tapasztalatairól, és akár elektronikus úton kérdéseket feltenni személyes problémánkkal kapcsolatban.

Nem szabad elfelejteni, hogy egy olyan személyes kapcsolat felépítéséről van szó, amelyben legféltettebb belső problémáinkat fogjuk őszintén feltárni. Csak az ilyen módon kialakított kétszemélyes térben nyílik lehetőségünk párkapcsolati konfliktusaink alaposabb körüljárására és megértésére. Az első találkozás rendkívül fontos a tanácsadás további kimenetele szempontjából. A beszélgetés során átélt személyes érzéseinket, tapasztalatainkat minden más körülménnyel szemben tartsuk szem előtt; a tanácsadó és köztünk kialakuló, vagy hiányzó bizalom mértékének függvényében döntsünk a tanácsadás további igénybevételéről, vagy egy esetleges új tanácsadó megkereséséről!