Mandulás földimogyorós keksz
Könnyen elkészíthető keksz zabliszttel és mandulaliszttel, amelyek természetesen változtathatók. Őrölt mandula helyett használhatunk őrölt törökmogyorót, a zab helyett pedig tönkölylisztet vagy sima búzalisztet. A földimogyoró és a mandula jól kiegészítik egymást, azonban a földimogyorónak dominánsabb az íze. A tojást pedig ebben a receptben őrölt lenmag és víz keverékével helyettesíthetjük.
Tipp: a megsült, kihűlt kekszek felét mártsuk olvasztott étcsokoládéba. Az étcsokis máz feldobja a kekszünket.
Hozzávalók (körülbelül 12 darabhoz):
– 1/4 bögre földimogyoróvaj
– 1/4 bögre kókuszzsír (szilárd állapotban)
– 1/2 bögre nádcukor
– 1/4 bögre mandulatej (zab-, rizs-, szójatej is használható)
– 1 és 1/4 bögre zabliszt
– 1 bögre őrölt mandula
– 1 evőkanál őrölt lenmag
– 3 evőkanál víz
– 1 teáskanál sütőpor
– 1/2 teáskanál szódabikarbóna
– 1/4 teáskanál Himalaya só + egy kevés a szóráshoz
– 1 vaníliarúd kikapart magjai
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)
Elkészítés:
1. Egy kis tálkában keverjük össze a lenmagot a vízzel és hagyjuk állni 4-5 percig, amíg zselés állagú lesz. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
2. Egy tálban keverjük össze a földimogyoróvajat a kókuszzsírral és a cukorral. Adjuk hozzá a mandulatejet, majd a lenmagos keveréket és keverjük simára. Ekkor adjuk hozzá a sót, a vaníliát, a sütőport, a szódabikarbónát, majd a végén a zablisztet és a mandulalisztet. Keverjük simára, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
3. Fagyis vagy evőkanállal adagoljunk gombócokat a sütőpapírra. Tetejüket szórjuk meg egy kevés sóval és süssük 15-20 percig, amíg aranybarnák lesznek.
Jó nassolást!
Zizi